Весела Лечева: „ГЕРБ правят експерименти в здравеопазването и отлагат тежки проблеми, за да крепят рейтинг”

ЛИПСАТА НА СПЕЦИАЛИСТИ Е НАЙ-СЕРИОЗНИЯТ ПРОБЛЕМ В СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО. А СПЕЦИАЛИСТИ НЯМА, ЗАЩОТО СИСТЕМАТА Е ПОРОЧНА ОЩЕ В САМОТО Й НАЧАЛО. Това заявиха лекарите, които миналия ден се срещнаха с кандидата за кмет на Коалиция „БСП за България“, АБВ, „Движение 21“ Весела Лечева. На срещата присъстваха и тримата медици, които са кандидати за общински съветници от коалицията – д-р Драгош Методиев, д-р Анета Маноилова и д-р Любка Любенова.

Докато продължаваме да решаваме проблемите на парче, няма как да си стъпим на краката и специалистите ще застаряват все повече и повече. Аз съм на 50 и съм младо джипи. Това е срам и позор. Срам и позор е медицинските сестри да получават понякога по-малко от санитарите и да са принудени да работят на две места, за да изкарват парите си за месеца, които стандартът им налага. Нямаше как те да не се разбунтуват, така че наистина те могат да съборят системата“, коментира д-р Любка Любенова, един от семейните лекари с най-голям брой пациенти.

Тя обясни още, че лекарите учат шест години, след това специализират още пет и след всичко това работят за мизерни заплати. „Когато преди години ГЕРБ спряха парите от Здравната каса, всичко тръгна надолу. Сега връщаме пациенти. Сега, когато светът говори за профилактика, ние имаме пари за профилактика на две заболявания – рак на млечната жлеза и рак на простата, и то за хора над 50 г.“, каза още д-р Любенова.

„Допреди само десетина години всички общински лечебни заведения, които се занимаваха с хронични заболявания, каквато е онкологията, белодробният диспансер, кожно-венерическият диспансер, получаваха финансиране директно от Министерството на здравеопазването за профилактика и лечение. Липсата на пари в доболничната профилактика е причина сега пациентите да идват при нас, когато са вече в трети и четвърти стадий, а преди оперирахме хората навреме. Питам сега всички тези хора, които ще гласуват за нашите опоненти, с каква съвест ще гласуват за тях, при положение че те спряха това финансиране за лечение на хронични заболявания“, каза д-р Драгош Методиев.

Д-р Методиев допълни още, че спирането на парите от Здравната каса е довело системата до колапс. „Както, разбира се, и другата простотия – превръщането на лечебните заведения в търговски дружества. С какво търгувам аз? Или пък търгува министърът на финансите, който реши да спре парите за общинските болници? И в тази криза на специалисти на мен например ми е забранено да работя на два договора. А аз, както и много мои колеги, имам две специалности, но по каса мога да работя само по едната. Какво ми пречи да работя и по втората специалност на граждански договор и да лекувам хората?“, пита д-р Драгош Методиев.

И допълва, че всеки път, когато премиерът Борисов каже, че дава пари за здраве, той всъщност взима, защото всички пациенти си плащат здравето, осигурявайки се.

„Не одобрявам излъчването на самодоволност, особено когато става дума за тежките проблеми в здравеопазването. Тази тема предизвиква в днешно време много кризисни процеси, което означава, че като цялостен модел системата е на ръба. Моделът ограничава възможностите на гражданите да получат адекватна и качествена услуга, модел, който няма как да не даде отражение върху общинското здравеопазване“, коментира Весела Лечева, която е категорична, че ако бъде завършен най-накрая дългият разговор за електронен регистър, електронни рецепти, електронна здравна карта, за премахването на търговските дружества от системата, тя ще има шанс.

„Вие извършвате подвиг в една толкова тежка ситуация, но какво можем да направим заедно? Трябва да имаме общинска програма за здравеопазване. Можем да поемем таксите на специализантите, да осигурим общински жилища на младите лекари, за да останат те тук“, категорична е Весела Лечева, която заяви още, че правителството на ГЕРБ вкарва пари в система, която е неефективна, затова и ефектът е нулев. „Всъщност ГЕРБ си правят експерименти и отлагат решаването на много сложни и тежки проблеми, а отлагат, за да крепят рейтинг. Но колкото повече отлагаме, толкова повече време губим и толкова по-трудни ще стават решенията“, каза Весела Лечева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *