823 четения

Адвокат Николай Илчев: „Една кампания отвъд морала и оттатък закона”

Николай Илчев Илиев, адвокат във ВТАК, председател на Областния съвет на ПП“АБВ“, общински съветник и Председател на постоянната комисия по проблеми на гражданското общество и борбата с корупцията, мандат 2011-2015, 2015-2019, Заместник-председател на Великотърновски общински съвет, мандат 2015-2019г.

Кандидат за общински съветник във Великотърновски общински съвет от Местна коалиция „БСП за България , ПП АБВ, ПП Движение 21“

Аз съм юрист и ми отива да съдя по закона и със силата на правната логика, но като човек не забравям, че морала е преди закона, че закона винаги следва етичната норма и цивилизационния ред.

Още в началото на кампания „Местни избори 2019“ публично изказах съмнението си, че основния наш политически опонент ще използва всички способи, включително ще използва контролиран административен и корпоративен вот. Той използва тези способи на ръба на закона, оказа се вече и отвъд пределите на закона, за което кандидатът им за кмет беше санкциониран. Ясно е – срещу нас има една добре смазана машина, с нейната финансова мощ и солиден изборен опит и както станахме свидетели вече, използва максимално властовия, административен и икономически ресурс на държавата и общината, изключително умело използва демагогията, подвежда с „послания“ за бъдещи проекти, без да даде един смислен отговор какво попречи в рамките на два мандата някаква работа да е свършена и такива проекти да бъдат реализирани. Твърденията за свършен огромен обем от работа е в пълно противоречие с това, което е налице като обективна реалност. Факт, който признавам – ПП „ГЕРБ“ майсторски успяват да покажат и демонстрират и малкото свършено през двата мандата, като в същото време също така изкусно прескачат и пропускат многото несвършени неща от обещаното и това, поради което може би гражданите на общината са им гласували доверие. Но когато, само и само, за да запазиш статуквото в нищоправенето и виртуозното използване на политиката на фойерверки и хвърляне на розов прах върху гражданите на общината, за да не виждат това, което си обещал и не си свършил, използваш неистини, нека да ги наречем направо лъжи и подвеждаш хората, това е вече прекалено и обидно. Може би в други кампании бих го нарекъл нечестно, но явно честността в правенето на избори и управлението е чужда на основните ни политически опоненти.

В тази кампания се използва изключително разнообразен арсенал от способи за отклоняване на вниманието на избирателите от действителните проблеми на хората – за пореден път се обещават неща, които вече трябваше да са свършени, проекти, които следваше да са спечелени и реализирани, всички обещания са със срок „ex nunc“ и представляват обещано бъдещо несигурно събитие и така – до следващите избори. За пропуснатите възможности – нито дума, тъй като за това следва да се носи отговорност. Вместо това – виртуозно и майсторски се използват откровени лъжи – видях една чудесна книжка с прекрасни фотографии от нашия град и община. Тази книжка/ адмирации за фотографите/ има за цел да покаже свършеното от бившия кмет и неговия екип, но тя прекрасно показва как с неистини /или затаени истини/, облечени в красива опаковка за пореден път се цели да бъдат подведени избирателите от Община Велико Търново. Санирането на една или повече детски градини, на едно или повече училища, поддържането на малка част от инфраструктурата/ качеството на ремонтите е отделна тема/, поддържането на чистотата е задължение на кмета и неговия екип, за което те получават заплата, а не е геройство и нещо, което е свършил свръх задълженията си като кмет на общината.

Но дори и сто, дори и хиляда пъти да изречеш една лъжа, тя никога няма да стане истина.

Как тогава мога са си обясня част от тезите на ПП „ГЕРБ“, които както казах по-горе са в пълно противоречие със състоянието на нашия град – полуразрушена, неподдържана и неотремонтирана инфраструктура, липса на тротоари, липса на улично осветление в част от най-населените квартали, проблеми с трафика, който вече не само в пикови часове е непоносим, липса на паркоместа и паркинги не само за туристите и гостите на града, а и за гражданите на Велико Търново, грешка след грешка в градоустройството и наличие на презастрояване, тежък екологичен проблем, свързан с качеството на атмосферния въздух и много други. Срещу посочените проблеми – твърдения, че бюджета на Община Велико Търново през управлението на предишния кмет е станал от 50 на 100 млн.лева. И какво от това – стана ли живота на гражданите на Община Велико Търново два пъти по-добър, по-лесен, по-облекчен, може би се подобри два-пъти инфраструктурата или се появиха нови паркинги, създаде се два пъти по-добра организация на движението или нещо друго? Отговорът е не! Ще се наложи пълна ревизия на това твърдение. Обръщам внимание на твърдението на бившия кмет, че сега общината ХАРЧИ 100 милиона Харченето е едно, но видимите резултати са друго.

В средата на кампанията в ход влезе тежък кризисен ПР от най-високо административно ниво, дори „Кроношпан“ се включи да помага на досегашния кмет, като ни убеждава в неща в които надали някой гражданин ще повярва.

Като общински съветник съм имал активно поведение, неподлежащо на политически или каквито и да е други въздействия. Като Заместник-председател на Великотърновски общински съвет, заедно с останалите колеги от Председателския съвет през изминалия мандат считам, че работих за подобряване на организационно ниво и за това са налице определени резултати. Имам добре мотивирано собствено мнение, считам, че съм запознат с нормативната уредба. Подкрепял съм всички добри предложения, които са били за доброто и в полза на гражданите на Община Велико Търново, независимо от чие политическо представителство са били представени. Давал съм своя глас и за проекти, предложени от предишния кмет, тъй като винаги съм се водил от максимата, че в клетвата, положена от мен като общински съветник съм длъжен да работя за защита интересите на гражданите на Община Велико Търново. След тази клетва, независимо от политическите си пристрастия общинските съветници следва да работят само и само за благото на нашия работодател и началник – гражданите на Община Велико Търново. Именно поради това имам правото да критикувам, включително и по изпълнението на проекти, на които съм дал своето доверие и да искам да се носи съответната отговорност за неизпълнение и бездействие.

Ще засегна само една тема, на които бившия кмет и администрацията дължат отговор:

Конкретно, много бих искал да получа отговор на въпроса – какво представлява това чудо на проектирането и изпълнение на подобряване на пътната инфраструктура, представляващо връзката между кварталите „Бузлуджа“, Зона „Б“ и ул.“Димитър Рашев“ ? Как се допусна изграждане на този участък без канализация, водопровод, комуникации, без изграждане на най-пряката възможна връзка с кв.“Бузлуджа“ с ул.“Димитър Благоев“, „Иван Хаджидимитров“? Отговорът е ясен – класически предизборен ход, от който последващите проблеми ще са повече от ползите. Класически пример на една иначе добра идея и лоша реализация! Но за това следва да се носи отговорност и в следващия Великотърновски общински съвет категорично ще поставя въпроса защо така нескопосано и безотговорно се харчат парите на великотърновци?

В едно нещо съм убеден – следващия мандат на Великотърновски общински съвет ще е тежък!

В този аспект, може би отговор на въпроса за това какво се случваше през изминалите мандати дава едно публично заявено становище на кандидат за общински съветник от ПП“ГЕРБ“, с който той благодари на бившия кмет, че в качеството си на общински съветник е бил част от неговия екип !!! Едно такова изявление дава отговор на много въпроси, за командно – административния подход при вземането на решенията във Великотърновски общински съвет, за зависимостите и най-вече за това, че е имало съветници, които дори не са разбрали какъв орган представлява общинския съвет и чии интереси следва да защитават през време на мандата. Такива кандидати не правят разлика между изпълнителна и законодателна власт! Видно е, че за тях клетвата е само част от процедурата.

Участвал съм в доста кампании като кандидат и общественик, както и като орган по администриране на съответния вид избор. Опита, който натрупах ми дава самочувствието да познавам доста добре ситуацията в Община Велико Търново и смело мога да заявя, че такива нечестни избори не е имало. Политическите ни опоненти не проявяват никаква толерантност, да не говорим за елементарно възпитание и уважение към опонента си, дори за това, че е жена! Разбирам опасенията им, че статуквото ще бъде променено и общината ще има нов кмет. Разбирам, че са силно респектирани и притеснени от качествата на кандидата на МК „БСП за България, АБВ, Движение 21“ Весела Лечева. Тези опасения са напълно основателни, но не им дават право за неспазването на правилата на феърплей. Весела Лечева освен спортист от световно ниво е почетен гражданин на Велико Търново, политик с изключителен административен и управленски опит като народен представител и председател на ДАМС. Това са факти, които няма как да бъдат оборени или опровергани.

3 коментара за “Адвокат Николай Илчев: „Една кампания отвъд морала и оттатък закона”

 • 17.10.2019 в 11:01
  Permalink

  Браво! Един достоен човек! Победител на местните избори като кандидат за кмет, които панов (с малки букви) и гроб с машинации и пари изфабрикуваха. Успех!

  Отговор
 • 17.10.2019 в 13:25
  Permalink

  Бре , цял мандат не чухме думичка с-у кмета от този гусин. А днес плюе и е гушнат с онези с които се плюеха по-рано
  В интересни времена ни се падна да живеем
  ха-ха-ха

  Отговор
 • 17.10.2019 в 16:21
  Permalink

  Загубих си времето да прочета цялото написано и нищо не разбрах освен общи приказки политически дрънканици.. морала бил преди закона и други такива бла бла бла… морал и право не е ли учил в училище та да не знае какво е, а уж е юрист? Типично политическо бръщолевене без никакъв смисъл.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!