176 четения

Сергей Стойков, кандидат на Коалиция „БСП за България“, АБВ, „Движение 21“ за кмет на град Килифарево: „Уличната мрежа, канализацията и транспортът са проблемите, с които трябва да се справим”

СЪСТОЯНИЕТО НА УЛИЧНАТА МРЕЖА, НЕДОИЗГРАДЕНАТА КАНАЛИЗАЦИОННА МРЕЖА И НЕРЕГЛАМЕНТИРАНИТЕ СМЕТИЩА СА ГОЛЕМИТЕ ПРОБЛЕМИ НА КИЛИФАРЕВО, които много спешно трябва да намерят решение, казва кандидатът на Коалиция „БСП за България“, АБВ, „Движение 21“ за кмет на Килифарево. За тези проблеми обаче е нужна дългосрочна инвестиционна политика и сериозен ресурс, допълва още строителният инженер.

Според Сергей Стойков сравнително бързо решимият проблем са улиците. През последните години са ремонтирани само пет-шест по-малки навътре в града. Останалите са в лошо състояние. „Всички са изграждани някъде през 70-те години на миналия век и оттогава не са ремонтирани. Така че сега цялата улична мрежа се нуждае от сериозна грижа“, коментира Сергей Стойков.

И допълва, че другият проблем, който притеснява хората и предизвиква негодуванието у тях, е недоизградената канализационна мрежа. Две трети от Килифарево има мрежа, останалата част от града няма и хората продължават да живеят със септични ями. „Истината е, че достъпът до канализация повишава значително качеството на живот. Питейната вода сама по себе си и без канализация е само леко подобряване на живота“, категоричен е кандидатът за кмет. Сергей Стойков казва още, че тази тема е тясно свързана и с темата за екологията. „В момента всички канализационни води отиват в река Белица. Има проект за колектор и пречиствателна станция, има и отредена площадка, но в предишните мандати е пропуснат удобният момент да бъдат ползвани европейски средства“, обяснява г-н Стойков.

Църквата „Успение на Пресвета Богородица“ също е част от програмата, с която Сергей Стойков се кандидатира за кмет на Килифарево. Храмът е изграден през 19 век, осветен е през 1835 г. Преди шест години църквата е била ремонтирана, но заради преустройствата от нея са смъкнати иконите и иконостасът, които се съхраняват на различни места. Те са дело на прочути тревненски зографи и марангози. „Искам да ги реставрираме и да ги върнем по местата им, за да върнем и блясъка на тази църква. Тя пази духа на Килифарево, което с манастира си някога е било книжовна школа. И по този повод искам да направим екопътека до стария Килифаревски манастир. Там има параклис на Теодосий Търновски, има какво да се види, мястото е красиво, високо в скалите и може да се превърне в туристическа дестинация“, казва Сергей Стойков.

Самодейността в читалището, детските занимания в Младежкия дом, детско-юношеският спорт са другите сектори, по които Сергей Стойков има идеи и е готов да работи. Той иска да увеличи и зелените площи в Килифарево и като за начало е решил да се пребори за поземления имот на старото училище, който по един много остарял план е предназначен за обществено строителство. Може обаче да стане парк, за което трябва само да му бъде променено предназначението.

„Но всички тези идеи, всичко, което можем да направим заедно с килифарчани, ще има смисъл, когато решим особено наболелия проблем с транспорта. Връзката ни с Велико Търново е много трудна поради липсата на достатъчно автобуси. Затова направихме преди няколко месеца подписка, 300 човека се подписаха с надеждата, че превозвачът ще ни обърне внимание. Искахме в събота и неделя да се движат поне част от автобусите, които вървят през делничните дни, и да добавим още една линия след обяд. Отговорът от предишния кмет беше твърде условен. Експериментално пуснаха автобус, който преди десетина дни отново го спряха“, казва Сергей Стойков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *