Сешоарът уврежда мозъка

Американски учени от университета на Айова установиха, че белият фонов шум – същият, който сешоарът или телевизорът издават, може сериозно да увреди човешкия мозък.

Причината? Този тип шум унищожава някои химически сигнали и пречи на мозъка да се адаптира към постъпващия към него поток от информация.

Какво представлява белият шум?

Това е случаен сигнал (или процес) с плоска спектрална плътност на мощността. С други думи притежава еднаква мощ във всеки постоянен честотен диапазон с произволна централна честота. Белия шум получава своето име от бялата светлина при която спектралната плътност на мощността на светлината е разпределена във видимия спектър по такъв начин че трите рецептора (пръчици) на светлина в окото са приблизително еднакво стимулирани.

Напоследък все повече хора използват белия шум като средство за заспиване. Някои родители дори успокояват бебетата, въпреки че ефектът от белия шум върху хора все още не е изследван задълбочено.

Някои лекари го препоръчват и на хората, страдащи от тинит, за да замаскира звъна в ушите им. Тинитът се появява, когато мозъкът не може да филтрира различните звуци, улавяни от ушите. Анализирайки изследвания с животни, учените от университета на Айова стигнаха до извода, че подобен механизъм се задейства и от белия шум, дори и той да не е силен.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *