3958 четения

Д-р Ивелина Ангелова, специализант в търновската неврология: „В МОБАЛ се прилага най-съвременното лечение на инсулти“

Преди почти една година д-р Ивелина Ангелова започва специализацията си в Отделението по неврология на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Още тогава била уверена, че това е правилното място за нея, а днес е категорична, че изборът е бил отличен. Работата й носи голямо удовлетворение и въпреки че дежурствата са тежки, след смените продължава да чете специализирана медицинска литература, за да се подготви за предизвикателствата на следващия работен ден. Признава, че дори вкъщи не спира да мисли за хоспитализираните пациенти в отделението, и смята, че тази съпричастност с болката и страданията на болните е неразделна част от лекарската професия.

Д-р Ангелова е от Свищов и е първият лекар в семейството, а да упражнява медицина, било нейна детска мечта.

„От малка, когато виждах болни хора, исках направя нещо, за да им помогна. С годините това стана и основна цел в образованието ми. Започнах да изучавам усилено химия и биология и влязох да следвам медицина в Плевен. След дипломирането, тръгвайки да избирам място за реализация, се водех и от това, да е близо до родния ми град и семейството. В Плевен има голяма концентрация на лекари и специализанти и разбрах, че там нещата не биха се развили по начина, по който желая“, разказа Ивелина.

Насочила се към МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, тъй като чувала само добри отзиви за лечебното заведение. Ръководството на стационара я приветствало много топло и останала с отлични впечатления от лечебницата.

Единствените й колебания били по отношение на това дали да избере специализация по неврология, или вътрешни болести. Усвояването на спецификата на нервната система и надделяло поради това, че неврологията е бързоразвиваща се наука. През ноември 2018 година станала част от екипа на неврологичното отделение.

„Първият работен ден беше много напрегнат – нова обстановка, непознати хора, но целият колектив начело с д-р Евгени Недялков ме прие особено радушно. Веднага започнаха да ме въвеждат в материята и шест месеца по-късно вече ходех самостоятелно на консулт в Спешно отделение“, разказа д-р Ангелова.

В практиката си до момента, освен с обичайните за тази дисциплина заболявания като исхемични инсулти и множествената склероза, успяла да попадне и на пациенти със синдром на Гилен-Баре и миастения гравис, състояния, които се срещат рядко.

Прави й впечатление, че все по-млади хора са засегнати от неврологични болести. Удовлетворена е обаче, че в болницата вече се прилага най-новото и ефикасно лечение на исхемични инсулти – интравенозна тромболиза. Терапията се прилага до четири часа и половина след началото на симптомите, като за това е нужно болният веднага да бъде доведен в болницата. Признаците на животозастрашаващото състояние са изкривяване на лицето, слабост в крайниците, променен говор.

Три пъти е участвала в провеждането на новото модерно лечение, което отпушва запушения мозъчен съд и след това се възстановява кръвоснабдяването на мозъка.

„Резултатите са мигновени. В рамките на 15 – 20 минути след тромболизата се вижда ефектът – раздвижване на крайниците, идване в съзнание и подобряване функциите на мозъка. Пациентите в областта могат да са спокойни, че в МОБАЛ се провежда това лечение, защото в много градове болните не разполагат с нужната организация за осъществяването му“, коментира д-р Ангелова.

Наскоро специализантката участвала в среща, посветена на иновативното лечение на инсулт в Разлог, в която по темата говорили изявени представители на неврологичната общност, начело с проф. д-р Иван Миланов, доц. д-р Росен Калпачки и д-р Радослав Райчев, който оглавява болница в Лос Анджелис.

От май тази година Ивелина дава дежурства и в Спешно отделение. Там потокът от пациенти е непрестанен и много по-голям, отколкото в неврологичното звено.

„В Спешно отделение е ключово да се запази спокойствие, за да може да се обърне внимание на всеки един човек. Има голямо разнообразие от пациенти – травматични, шокови, кардиологични, неврологични, много деца и здравнонеосигурени хора, които настояват да им се направят всички изследвания, което е в ущърб на бюджета на болницата, и трябва да се намерят някакви механизми за справяне с това, защото не е редно да се случва“, категорична е тя.

Д-р Ангелова споделя, че държавата не прави необходимото, за да задържи младите лекари в България, и според нея трябва да се отделят повече средства, за да бъдат стимулирани специализантите да останат в родината си, да се изпращат на повече обучения и конференции в страната и чужбина, а защо не да се поеме и образованието им в университета.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!