Колко трябва да продължи ваканцията за пълноценна почивка според науката

Изследователите твърдят, че оптималното време за пълноценна почивка е 8 дни. За по-малко хич не си правете труда да заминавате. Само си представете цялото събиране на багаж, дългото пътуване, настаняването, разопаковането на багажа, адаптирането към новата среда… и дошло време за връщане.

Учените казват, че мозъкът започва да се отпуска чак след 3-ия ден, защото преди това все още е в „работен режим“. Трудно е да се превключи така бързо от една среда към друга. Ако пък ваканцията ни е повече от 10 дни, се откъсваме прекалено много, започваме да се тревожим за предстоящите задачи и после ни е трудно да влезем в ритъм. Адаптирането към реалността ще бъде много по-трудно и мъчително.

8 дни ваканция е идеалното време за отпускане, за понижаване нивата на стрес. Учените казват, че на осмия ден организмът се връща към „нормалното“ си състояние отпреди почивката – тоест тялото ви е на почивка, но мозъкът не. Случвало ли ви се е да си запазите ваканция някъде за 2 седмици и да започнете да се изнервяте изключително накрая? Звучи странно, при положение че би трябвало по-дългата ваканция да означава и по-пълноценна почивка. Ето я обаче и причината за подобно странно развитие на нещата – прекалената почивка също не е полезна. Затова, колкото и да ви се иска, не надвишавайте 10 дни за ваканцията си, за да дадете възможност на тялото и мозъка си да отпочинат, но и за да запазите вътрешния си баланс.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *