301 четения

Надежда Димова, кандидат на Коалиция „БСП за България“, АБВ, „Движение 21“ за кмет на Присово: „Присово е огромен проблем като село в периферията на Велико Търново“

„От години Присово като населено място е огромен проблем в периферията на Велико Търново. Много е тъжно, но възрастните хора свикнаха с всички неуредици, а младите хора идват, живеят година-две, сблъскват се с непреодолими трудности и се връщат в града, като ползват къщата си на село като вила. Докато в селото е тъмно, мръсно, улиците са в ужасно състояние, няма лекар, няма дори един банкомат, а сме на 10 минути от града. Е, така няма как да привлечем младите хора да останат да живеят на село“, казва Надежда Димова, която е кандидат на Коалиция „БСП за България“, АБВ, „Движение 21“ за кмет на Присово.

Надежда Димова говори за селото и за проблемите му емоционално, дълго и с огромна болка, защото признава, че откакто е избрала да живее там, в Присово нищо не се е променило.

„Присово е населено място в непосредствена близост до Велико Търново и се оформя като прекрасен квартал на града, но с всички битови проблеми на малкото населено място. Инфраструктурата е в окаяно състояние, улиците са в дупки и не само защото не са асфалтирани от години, а защото след всеки ремонт на ВиК издълбаният участък остава яма, от която хвърленият чакъл се спуска към центъра. Връзката с града е никаква. Падне ли сняг, улиците става непроходими, ако хората не запретнат ръкави да си решат проблема сами. И ако трябва да съм честна, това изречение е меко, защото снегопочистването изобщо го няма. Когато питаме защо е така, обяснението на бившата кметица е защото фирмата, която е спечелила търга, няма подходящата техника, за да покрие цялото населено място“, обяснява още Надежда.

И казва, че да е чисто само около спирката в центъра, да сложиш предизборно пет хризантеми, да пуснеш предизборно фонтана пред Пенсионерския клуб, това не е облагородяване на селото. Нужна е поддръжка на тревните площи, на детската площадка, на училищния двор.

„Другото, което много ме притеснява, е, че от години сметището е затворено, но там продължава да се трупа отпадък. Частни земеделски ниви са превърнати в сметища. Южният вход на Присово също започва да прилича на бунище“, допълва Надежда.

Училищната сграда е другата голяма болка за всички хора в селото. Сградата, която е затворена повече от 20 г., вече е в ужасно състояние. Игрището, което направиха там, детската площадка, стадионът, за които бяха усвоени пари, сега никой не поддържа. А има все повече млади семейства в Присово и децата искат да играят и спортуват.

За съжаление, детската градина обраства с треви и плевели. Сградата е хубава, голяма и може да поеме деца от Велико Търново дори, но е нужна поддръжка на сградата. Родителите не са длъжни сами да поддържат сградата, казва Надежда. И допълва, че Присово е богато с хората си, защото те искат да помагат, да инвестират лични средства в него, но получават отпор, дори и когато решат да направят дарение.

„Дори на Коледа селото е тъмно. Една гирлянда за украса няма. Няма живот в читалището, няма празници в селото, които да обединяват хората, църквата „Успение Богородично“, която е строена от Колю Фичето и е паметник на културата, е тъжна гледка. Затова след толкова години това село заслужава друг кмет. И за мен ще бъде чест да работя за Присово и за присовчани“, казва още Надежда Димова, която живее с цялото си семейство в Присово. Майка е на две деца, експерт е в земеделието и в работата по европейски проекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *