Собственикът на свинекомплекса в Българско Сливово заведе дело срещу Агенцията по безопасност на храните

1 млн. лв. по-малко е получил свинекомплексът „Биляна ЕОД“ в Българско Сливово от държавата като компенсация за възпиране на африканската чума чрез евтаназиране на отглежданите в него близо 18 000 прасета. Според собственика на индустриалната ферма Лефтер Лефтеров причина за пониженото обезщетение е неправилно оценяване на щетите посредством нереални пазарни цени. Той вече е стартирал съдебна битка срещу Агенцията по безопасност на храните, която бе ангажирана в целия процес по овладяване на заразата.

Загубите на „Биляна ЕОД“ възлизат на милиони левове, като засегнати от проблема са и около 150 служители, които си изкарваха прехраната в свинекомплекса. Въпреки сътресението Лефтеров има намерение да възобнови дейността на индустриалната ферма и да построи нова, в която да се отглеждат свине майки. Старата база пък ще се ползва за угояване на животните. За да поднови бизнеса, обаче ще са необходими сериозни инвестиции и години работа.

„Биляна ЕОД“ бе петият свинекомплекс у нас тази година с установени положителни проби за африканска чума. Вирусът обхвана индустриалната ферма, въпреки че собственикът още мината година предприе мерки срещу заразата, като изкупи всички домашни прасета в селото.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *