83 четения

Стражица се поклони пред част от мощите на св. Иван Рилски

Вчера множество миряни от Стражица се стекоха в храм „Рождество Богородично”, за да се поклонят пред нетленните мощи на св. Иван Рилски, почитан като най-великия български светец, небесен покровител на България и застъпник на народа ни пред Бога.

Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий и йеромонах Димитрий отслужиха водосвет и бе даден курбан за здраве на присъстващите миряни.

На поклонението присъстваха кметът на община Стражица Румен Павлов, зам.-кметът инж. Катя Петрова и председателят на Общински съвет Стражица Илиян Маринов.

Частицата от мощите, донесена от Великотърновския митрополит Григорий, се съхранява в Катедралния храм „Рождество Богородично” във Велико Търново. Извън Рилския манастир само във Великотърновска и Софийска епархия (Велико Търново и Дупница) има частици от мощите на небесния покровител на българския народ.

Голямото събитие за жителите на Стражица е по повод предстоящия празник Успение на св. Иван Рилски, който православната църква отбелязва на 19 октомври.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *