552 четения

Темида отмени прокурорски отказ да посочи виновен за смъртта на дете

Родителите на осемгодишния Красимир продължават да водят гражданско дело за 600 000 лева срещу Община Велико Търново

Районният съд във Велико Търново отмени изцяло постановление на прокуратурата за прекратяване на разследване за убито от футболна врата дете преди шест години. Магистратите върнаха случая за доразследване. Съдът е дал указания прокуратурата да установи кои длъжностни лица от Общината не са положили необходимите грижи, за да се стигне до трагичния инцидент. Според Темида случаят е повече от ясен – Общината е собственик на терена и е имала по договор грижата да го стопанисва, а някой не си е свършил работата.

Становището на съда дойде, след като преди месец след шест години разследване за смъртта на осемгодишното момче, убито от съоръжение на спортна площадка на СУ „Вела Благоева“ във Велико Търново, Районната прокуратура се произнесе, че виновен няма. От въпросното постановление ставаше ясно, че разследването се прекратява поради факта, че не може да се докаже кой е стопанинът на игрището – Общината във Велико Търново или училището. Заради това прокуратурата не е намерила и състав на престъпление, за да повдигне обвинение на конкретни лица.

„По това разследване са събрани 13 тома доказателства. Има и конкретни посочени лица. След толкова много години обаче виновен няма и това е абсурдно“, коментира адвокат Момчил Иванов.

Той представлява Цанка Йовчева и Красимир Атанасов, майката и бащата на загиналия Красимир.

Почернените родители преди година предявиха отделни искове от по 300 000 лева срещу Община Велико Търново, защото са разведени. Делото за общата сума от 600 000 лева се гледа в Окръжния съд и поредното заседание бе преди броени дни. Исковите молби са депозирани по Закона за задълженията и договорите, като това са първите подобни суми за обезщетения срещу управата на старата столица в граждански процес.

Драмата с второкласника се разигра около 12:40 часа навръх 1 юни 2013 г. на спортна площадка в двора на училище “Вела Благоева” в квартал “Бузлуджа“ в старата столица. По разкази на очевидци на терена играели мач няколко деца на около 7 – 8 г. Футболната врата на терена била неукрепена, нямала подпори и от нея била останала само рамката. Съоръжението било подпряно на оградната мрежа на игрището и ударено с топка, внезапно се стоварило върху момчето. Една от масивните греди на вратата ударила Красимир по главата и момчето получило тежка черепно-мозъчна травма, която е причина за смъртта.

Сигнал за случилото се във фаталния ден подала на тел. 112 случайно преминаваща през двора на школото жена. Екипът на Спешна помощ пристигнал само за три минути до училището, но се оказало, че задният вход на двора е заключен с катинар и се наложило да бъде разрязван, за да може линейката да стигне до футболния терен. Лекарят от екипа могъл единствено да констатира смъртта на 8-годишния Красимир Атанасов. Вечерта в злокобния ден станало ясно, че детето учи в Основно училище „Бачо Киро” и е във втори клас.

По случая веднага е образувано разследване в Окръжната прокуратура. Репортерска проверка установи, че държавните обвинители са работили по случая близо три години, без да има повдигнати обвения. Преди около две години казусът бил прехвърлен на Районната прокуратура, за да се търси виновник за причиняване на смърт по непредпазливост. Назначени са техническа и икономическа експертиза, за да се установи кой носи вина – дали Общината, или съответното училище.

Според постановлението за отказ на Районната прокуратура казусът е заплетен още преди години. Игрището е било изградено през 2005 – 2006 година и представлява „миниигрище за многофункционално ползване по програма „Хеттрик“ на УЕФА“. На 26 юли 2006 г. е било предадено с приемно-предавателен протокол на Общината. С писмо на тогавашния кмет на старата столица д-р Румен Рашев е било обявено, че площадката ще бъде за обществено ползване и ще се стопанисва от Общината. На 22 януари 2007 г. били разпратени писма до отдел „Образование и наука“ и Средното училище „Вела Благоева“ за извършени капиталови разходи и те трябва да бъдат включени в счетоводния им баланс. Съдебно-икономическа експертиза по разследването установила, че към датата на настъпване на инцидента игрището е на училището, като се е водело по задбалансова сметка. Други две експертизи – счетоводна и комплексна техническа, обаче установили, че редът за заприходяване не е бил спазен. В началото на 2014 г. Великотърновският общински съвет предоставя на директорите на училищата право за управление на имоти – публична общинска собственост, но това става след смъртния случай. На 17 юни 2015 г. била назначена нова съдебно-техническа експертиза, която казва, че злополуката не е трудова и трябва да се търси вина от стопанина на игрището. През май 2015 г. в СУ „Вела Благоева“ е извършена финансова инспекция, която открила, че игрището не е включено в дълготрайните активи към отчета на училището, изготвен на 31 декември 2013 г., поради неизяснени отношения с Общината и липса на предоставени права за безвъзмездно ползване, стопанисване и управление.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *