670 четения

Центърът за социална рехабилитация и интеграция във Велико Търново се сдоби с нов модерен компютърен комуникатор

Във Велико Търново вече има място, което малчугани и младежи с увреждания чувстват като втори дом

Центърът за социална рехабилитация и интеграция за деца и младежи във Велико Търново е мястото, което малчугани и млади хора с увреждания на възраст от 7 до 35 години чувстват като втори дом. В звеното услугите са почасови, а взаимодействието със специалистите от екипа им помага да напредват в различни сфери и да подобрят уменията си за водене на добро качество на живот. Секторът е общинска услуга, чието управление след обявен конкурс е възложено на Международна социална служба – България. Посещенията са напълно безплатни и се преустановяват, когато потребителите постигнат устойчиви и трайни резултати.

Центърът е предназначен за деца и младежи с генетични или придобити увреждания, а психолог, логопед, социален педагог, рехабилитатор, социален работник и арттерапевт дават всичко от себе си посетителите да надградят възможностите си. В повечето случаи всеки специалист работи индивидуално с всяко дете или тийнейджър, а добрите резултати са благодарение на екипната работа.

Последната придобивка на Центъра е софтуерен комуникатор, който позволява безпроблемното общуване с неговорещи малчугани. Това представлява компютърна програма, която се инсталира върху таблет, и чрез символи и звуково изразяване на устройството децата споделят желанията и потребностите си. За целта са обособени емотиконки с различно значение като „искам“, „не искам“, „харесвам“, „още“, „супа“, „играчка“ и т.н. При натискане се съставя изречение, например „Искам супа“. Програмата е много адаптивна и в нея могат да се слагат всякакви картинки и реални символи, според определено дете, за да служи за негов речник. Всички малчугани, които са започнали обучение по програмата, се справят блестящо, а преди това комуникацията с тях е била невъзможна. Паралелно с работата на специалистите по усвояването на символите те предоставяли на родителите картички със същите символи, за да може и в домашни условия да приложат индиректната комуникация.

Мария Недева е психолог в центъра и работи в звеното от създаването му преди 11 години. Броят на посещенията при нея се определят от степента на затруднения на детето и това колко интензивна трябва да е психологическата подкрепа, за да се постигнат резултати. Споделя, че приоритет в дейността й е да търси първоначално интересите на малчугана, защото през тях лесно се получава мотивацията за развиване на умения и подобряване на способности.

Наред с децата тя работи и с родителите, които, ако са съдействащи, несъмнено настъпва положителна промяна.

Най-доброто постижение при посещаващите психологическите консултации било при 8-годишно момче, което в училище било преминало на ресурсно обучение след първи клас, защото отказвало да се занимава с обучителна дейност, а през междучасията проявявало агресия към съучениците си. Диагнозата била специфични нарушения на обучителните умения.

„След около 9 месеца работа настъпи желаният ефект. Детето смени училището – като ново начало за него, успя да се адаптира в училищната обстановка, научи се да казва, когато нещо му е трудно, откри силните си страни и отпадна ресурсното обучение, защото успя да навакса с учебния материал“, разказа Мария

Социалният работник в Центъра е Силвия Митова. Нейната работа е да развива различни социални умения у децата – хигиенни навици, способност за справяне с ежедневни ситуации – правилно пресичане на улицата, пазаруване и т.н. Освен това тя дава и напътствия на родителите какви здравни специалисти да потърсят при нужда.

„Прекаленото обгрижване на децата с увреждания от родителите води до невъзможност за развиване на елементарни умения. Малчуганите имат нужда да бъдат оставени да им е малко трудно, за да надградят възможностите си и да научат полезни неща. Винаги започваме обученията с най-простите умения, защото, колкото и елементарно да звучи – едно отключване на вратата за деца с увреждания е много трудно и трябва да бъде разбито на много малки стъпки, за да го овладеят. Учим се как се включва и изключва лампа, отваря и затваря прозорец, как се мият ръце. Постепенно преминаваме към по-сложни неща – пресичане и ориентиране в града“, обясни Силвия.

Нейната колежка Десислава Мирчева пък от четири години и половина е социален педагог в звеното. Работата й е да подкрепя децата да развиват своите познавателни умения и да добиват основни знания като познаване на цветовете, буквите, цифрите, посоките, дните и времето.

„Имаше едно дете, изключително плахо, което не познаваше цифрите и буквите, не разбираше какво му се говори, не можеше да каже какво иска. За две години се научи да чете и да пише и в момента това са най-любимите му занимания“, сподели тя.

Еленка Йорданова е рехабилитаторът в Центъра. Тя е част от екипа от девет години и помага на деца с двигателна проблематика, умствена изостаналост и т.н. Има специална зала за сеансите, при които се прилагат физикални и терапевтични методи, а за целта е оборудвана с шведска стена, специализирани топки за упражнения, рехабилитационна стълба, няколко фитнес уреда, масажна кушетка и други. Учи децата на физически дейности от ежедневието, правилно ходене и седене.

Винаги ще помни един случай на дете с детска церебрална парализа, което имало и интелектуални затруднения и епилепсия, но след три години работа успяло да направи самостоятелно няколко крачки.

Всеки петък в Центъра има групови ателиета, които са отворени за посещения от общността. Идеята на колектива е да се даде шанс на другите малчугани да контактуват с деца с проблеми в развитието, да усетят техните способности и да се тушира бариерата между тях. Ежеседмичните инициативи от две години се посещават и от доброволци – студенти от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!