Учителката Ирина Еневска – съвременната Райна Княгиня: „Патриотизмът е едно от най-важните неща, в които трябва да възпитаваме децата“

Визитка:

Ирина Еневска е родена на 24 февруари в гр. Свищов. Завършва висше образование във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Български и английски език“. Специализира британска литература в университета на Нюкасъл, Великобритания. От 2003 г. работи като учител в Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” във Велико Търново. Омъжена, с едно дете. Кандидат за общински съветник от листата на ВМРО.

– Г-жо Еневска, откога сте член на ВМРО, какво ви привлече в организацията и защо се кандидатирате за общински съветник?

– Член съм на ВМРО от 2002 година, а симпатизант – няколко години по-рано. Родителите ми възпитаха у мен ценности, които не бяха много популярни във времената, в които израснах. Във ВМРО намерих хора, които, също като мен, не мислеха, че родолюбието, вярата, моралът са отживелица. Кандидатирам се за общински съветник, защото твърдо вярвам, че ако човек има цели, трябва да полага усилия, за да ги постига. Ако искаме ситуацията в града ни да се подобри, трябва да участваме в политическия и обществен живот. Друг начин да се повлияе на събитията в положителна насока просто няма.

– Докато сте били към младежката организация, сте избродирали знаме на организацията – какво ви мотивира и чувствате ли се като съвременната Райна Княгиня?

– Инициативата беше на председателя и заместник-председателя на тогавашната ни младежка организация. За да се обясни възрожденският ентусиазъм, който стои зад една такава инициатива, трябва да напомним, че ВМРО не е „политически проект”, а организация с вековна история. Това беше нашият начин да покажем, че се гордеем да бъдем част от тази история, че продължаваме да пазим заветите на организацията, че заявяваме началото на революция в начина на мислене на хората. Мога само да се надявам, че съм достойна за честта името ми да се преплете с това на една толкова смела и всеотдайна българка, каквато е Райна Княгиня.

– Като учител колко е важно за вас да се възпитават децата в патриотизъм и под каква форма трябва да се прави това?

– Патриотизмът е едно от най-важните неща, в които трябва да възпитаваме децата. Но този процес не трябва да става насила, с кухи, изтъркани фрази. През годините се утвърди тезата, че патриотизмът е за тесногръдите, за старите. И сякаш вече не смеем да говорим за любов към родината с младите хора, за да не ни помислят за твърде старомодни и наивни. Да, в природата на младите хора е да са с отворени обятия към целия свят и това е нещо прекрасно. Но наш дълг е да ги научим да ценят това, което им е завещано, да имат корени, да намерят вътре в себе си достатъчно основание да се харесват. Според мен патриотизмът не трябва да се свързва само с историческата памет, той е изграждане на цялостна ценностна система, която дава изключително стабилна вътрешна опора на всеки човек.

– Кои са вашите приоритети за работа в бъдещия Общински съвет?

– Компетенцията ми е в областта на образованието и това е сферата, в която мога да бъда най-полезна. Ние от ВМРО винаги сме вярвали, че в основата на промяната към по-добро е качественото образование. Изключително голям проблем и в детските градини, и в училищата е материалната база и трябва много да се работи в тази насока. Като учител знам колко са високи очакванията на учениците и родителите им и колко е трудно да се постигнат добри резултати без елементарно ресурсно обезпечаване. Една от напълно осъществимите и полезна в дългосрочен план инициатива на общинските съветници от ВМРО ще бъде и отпадането на таксите за ясли и детски градини.

– Каква е визията ви за Велико Търново след четири години?

– Велико Търново е прекрасен град с голям потенциал – и като университетски, и като исторически, и като туристически град. За съжаление, този потенциал си остава някак все недоразвит. За да подпомогнем развитието на Велико Търново, ние от ВМРО имаме множество чисто прагматични идеи, свързани с наболели проблеми, като пътната инфраструктура, решаването на огромния проблем с паркирането, улесняването на достъпа на туристи до историческите забележителности на града, ускоряването на реализацията на проекта за Старото военно училище. Надявам се след четири години с колегите ми от ВМРО да сме съумели да дадем повече причини на младите хора да избират да градят живота си тук. Жалко е да виждам как всичките ми ученици нямат търпение да напуснат града ни, защото не виждат в него потенциал за реализация.

– Защо е важно да се гласува на местните избори и каква промяна да очакват хората, гласувайки с номер 34 в бюлетината?

– Гласуването е поемане на отговорност. Трябва да спрем да гледаме отстрани и да чакаме някой друг да вземе всички решения вместо нас, а после да се оплакваме, че не получаваме резултатите, които сме очаквали. Затова е важно да се възползваме от това си право. Ние от ВМРО вярваме, че само така ще постигнем истинската промяна, която всички очакваме вече толкова години – към един по-спокоен и уреден живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *