854 четения

В. Търново е пример за добрата връзка образование – бизнес, качественото IT обучение ще е приоритетна тема за Кина Котларска

Името на дългогодишния училищен директор Кина Котларска е добре известно на великотърновци. Обществените й ангажименти по управлението на най-голямото великотърновско училище СУ „Ем. Станев“ обаче са оставили в сянка личността на една фина жена с класа, стил и вкус към изкуствата.

Малцина знаят, че Котларска рисува наистина добре. Любимите й художници са многобройни, харесва импресионистите като Огюст Реноар, а също творци като Тулуз Лотрек, Ван Гог, представителите на сецесиона – Алфонс Муха и Густав Климт, както и Антонио Гауди от архитектите на стила „Ар нуво“. Като по-млада Котларска планирала да посвети своя път на професията художник. После искала да стане архитект, после етнолог. „Дълго време се занимавах с изследвания върху традиционните женски забраждания у славяните“, споделя Кина Котларска.

Тя владее френски, словашки и руски език, служи си и с английски. Котларска е френски възпитаник. Магистър е по “История и цивилизации от Ренесанса до наши дни” от университета „Пол Валери“ в Монпелие, Франция. Магистратура по история с втора специалност френска филология има и от ВТУ. От Великотърновския университет е и докторската й степен по педагогика по научна специалност „Теория на възпитанието и дидактика“.

Тя е един от авторите на учебника по „История и цивилизации“ за 5 клас на издателство „Булвест“ от 2016 г. Автор е на помагала за преподаване на история на френски език, на тестове за подготовка на матура по история, както и на множество статии, свързани с обучението по история, ролята на жените в историята и др.

Кандидатът за общински съветник в силната великотърновска листа на ГЕРБ Кина Котларска е носител на множество престижни отличия. Преди четири години стана Кавалер на ордена на Академичните палми на френското Министерство на националното образование. Носител е на наградата „Неофит Рилски“ на МОН, както и на наградата на Съюза на българските учители за най-добър социален партньор директор. Отличена е с грамота на синдиката „Образование” към КТ „Подкрепа” за отлично партньорство и социален диалог.

Като част от следващия Великотърновски общински съвет, Кина Котларска би била изключително полезна с детайлните си познания в сферата на образованието. Модернизацията на училищата и детските градини е сред постиженията на местната власт през последните четири години и г-жа Котларска не крие удовлетворението си от този факт. Тя припомни, че основно бяха ремонтирани училища, започна основен ремонт и на СУ „Емилиян Станев“, предстои същото в професионалните гимназии по туризъм и електроника. Във Велико Търново вече няма детска градина без модерни и отговарящи на всички условия за безопасност детски площадки, обновени са детски градини. Всяка година Общината инвестира над 500 000 лева в текущите ремонти и подобряване на материалната база на училищата.

Образованието ще остане приоритет за местната власт и занапред, убедена е Кина Котларска. Тя споделя мнението, че В. Търново дава пример за работещата връзка образование – бизнес. Една от приоритетните теми за Котларска като член на ВТОбС ще бъде развитието на IT сектора, стимулиране на качественото средно образование в софтуерните и хардуерните науки, а също съдействие за установяването на устойчиви партньорства на фирми от сектора със средните училища и двата университета.

В листата на ПП ГЕРБ – В. Търново, която е с номер 43 в интегралната бюлетина, г-жа Кина Котларска може да бъде лично подкрепена с преференция 122.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *