Явор Божанков: „Младите хора и модерното управление – моята мисия”

Младите хора са бъдещето на Горна Оряховица и България. Звучи като клише, но е самата истина. За да не останат тези думи само добри пожелания, ще подкрепим тяхната инициативност и модерно мислене с ясен план. Светът се развива по-бързо от всякога и нашата община не бива да изостава от глобалните процеси на създаване на продукти, споделяне на услуги и ресурси.

Помним Горна Оряховица като индустриален и транспортен център с национално значение. Можем да върнем тази слава. Ключът е в подкрепата на младите предприемачи. Необходими са енергични действия и модерно мислене.

Изложения като „Младежко техническо творчество“, което фондация „Милен Григоров“ толкова всеотдайно организира години наред, показват, че младите хора на Горна Оряховица и на България имат идеи и способности да ги реализират. Това трябва да бъде издигнато до ново ниво. Успехът на всяка една от местните компании означава повече работни места, повишаване на доходите. А повишаването на стандарта на живот в града означава и повече възможности за инвестиции в публичната инфраструктура.

Поставяме младите предприемачи като приоритет, за да дадем шанс на цяло ново поколение да изгради кариера в своя роден край и да остане тук.

Нашите приоритети:

– Заздравяване на връзката между средното образование и местната индустрия;

– Оказване на подкрепа за предприемчивите; акцент върху младежкото предприемачество;

– Съдействие на инвеститорите – отворена Община с бързи процедури; електронно обслужване;

ЗА ДА ПОДОБРИМ ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ:

 

Образованието на младите е основен фактор за развитие на местната индустрия. В модерния свят механиката и електрониката отдавна са обединени в мехатроника. Предстои много работа в тази посока. Местните компании са готови да работят заедно с местното образование и това е нашият основен инструмент за развитие:

– Активна връзка между бизнеса и образователните програми; подкрепа за дуалната форма на обучение;

– Фокус върху изграждането у младите хора на аналитични умения, езикова и дигитална грамотност, които да им бъдат от полза в XXI век;

– Училищата да създават кадри, които да отговарят на потребностите на местните производители. Бизнесът да бъде активно ангажиран и да подпомага образованието. Общината трябва да бъде трансмисията между участниците в този процес;

– Шанс за всеки млад човек да изяви и развие своите таланти в изкуствата и спорта;

– Организиране на извънкласни занимания по предприемачество; обучения за повишаване на финансовата грамотност на учениците;

– Кариерно консултиране, което да насочи младите хора към избор на кариера, която най-много би подхождала на техните умения и желания.

 

ЗА ДА ПОДКРЕПИМ ПРЕДПРИЕМЧИВИТЕ:

 

Младите са инициативни. Но им липсва финансиране, опит и институционална подкрепа. Модерните общини в Европа подкрепят старта на кариерно развитие и бизнес на младите си хора.

Още в началото на своя мандат ще дам начало на общински стартъп инкубатор. Състои се от две части: младежки лагер – събитие, където се раждат идеите; и фонд за подкрепа на най-добрите сред тях.

Млади предприемачи ще получават от Общината не само необходимата техническа помощ (финансови, счетоводни, организационни и други консултации), но и ще имат възможност да общуват с изявени бизнес лидери, да обменят идеи, а с това креативността и успеваемостта на проектите им да се повишат. Работещи модели на подобни лагери има не само в Европа, но и в българските общини.

Най-добрите екипи, които излязат с идеи в стартъп инкубатора, могат да получат финансиране от Общината, чрез което да се развият и да достигнат до собствено производство на продукта си. Материалната подкрепа се изразява и в отдаване на помещение, поемане на наеми.

Нашите идеи включват най-добрите практики: споделени работни пространства за привличане на фрийлансъри. Може да звучи прекалено модерно, но е напълно постижимо.

Младежкият дом днес е всичко друго, но не и „младежки“. Средата, в която ще развиваме стартъп културата, трябва да е приветлива и модерна. Започваме именно оттам.

 

ЗА ДА СЪДЕЙСТВАМЕ НА ИНВЕСТИТОРИТЕ:

 

Електронното управление в България е тема, която погълна много средства, но остана на незадоволително ниво. В страни като Естония и Румъния въвеждането на електронни услуги доведе до 50% редуцирана администрация и два пъти по бързо стартиране на бизнес и услуги за гражданите. Това е нашата цел.

Административната реформа в Общината трябва да превърне Горна Оряховица в умен град. Действително. Не само в „награди“.

Електронното управление не включва единствено електронни услуги. Важна негова функция е прозрачността. Данните за разходите да са отворени, публични и лесно достъпни. Прозрачността намалява злоупотребите със средства, а именно корупцията пречи на индустрията и гражданите да се развиват.

Държим също на:

– Увеличаване на броя електронни услуги към гражданите и те да се предоставят през единен портал и мобилно приложение;

– Постепенно дигитализиране на общинската дейност;

– Улеснена комуникация между гражданите и общината. Електронно подаване на сигнали и ускорена реакция по тях;

– Облекчаване на процедурите за изваждане на разрешителни за бизнеса.

Инвеститорите днес търсят три неща: инфраструктура, човешки капитал и отворена и адекватна администрация.

Интензивната програма за задържане на младите хора е като дръвче, което засаждаме днес, а друго поколение ще се радва на плодовете на нашия труд. Горна Оряховица има нужда от дългосрочна визия.

Зад този план заставам аз,

Явор Божанков

Кандидат за кмет на община Горна Оряховица

От „БСП за България“, АБВ, „Движение 21“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *