martineli

martineli

Честата употреба на малки количества алкохол е по-опасна от рядката злоупотреба с него

Учени от Медицинския институт към Корейския университет са установили, че честата употреба на малки количества алкохол може да е по-опасна от рядката злоупотреба с него, съобщава сайтът MedicalXpress.
За целите на изследването са анализирани данни за 9 776 956 души, у които по-рано не е било диагностицирано предсърдно мъждене (атриална фибрилация). Здравословното им състояние е наблюдавано от 2009 г. до 2017 г.
Оказало се, че изпитото количество алкохол за седмица е взаимносвързано с риска от предсърдно мъждене, независимо от пола и възрастта. При това рядката злоупотреба със спиртни напитки нямала тясна връзка с предсърдно мъждене. Вероятността от атриална фибрилация се увеличавала с 2 процента с всеки допълнително изпит грам алкохол през седмицата.
Впечатляващо е също, че пълният отказ от алкохола допринесъл за по-голям риск от сърдечна недостатъчност в сравнение с малката му употреба.
Специалистите все пак отбелязват, че ефектът от малката употреба на алкохол трябва да бъде потвърден в допълнителни изследвания. Засега не е ясно дали той действително съществува или се дължи на фактори, които на са били взети предвид.

Източник: БТА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *