116 четения

Двама посланици уважиха празника на Австрийската библиотека във ВТУ

НЕЙНО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО АНДРЕА ВИКЕ, ИЗВЪНРЕДЕН И ПЪЛНОМОЩЕН ПОСЛАНИК НА РЕПУБЛИКА АВСТРИЯ В БЪЛГАРИЯ, и Нейно Превъзходителство Зигрид Берка, извънреден и пълномощен посланик на Австрия в Словения и първи австрийски гост-лектор тук, уважиха честването на 25-годишнината на Австрийската библиотека във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Те бяха гости и на ректора проф. д-р Христо Бонджолов и заедно с него обсъждаха сътрудничеството на Великотърновския университет с австрийски университети, както и бъдещи съвместни инициативи.

Великотърновският университет има договор за двустранно сътрудничество с университета „Парис Лодрон” в Залцбург. С още седем висши училища ВТУ работи по програмата „Erasmus +”, като работните отношения са свързани с осем направления – хуманитарни, икономически, компютърни, исторически и юридически науки.

В петък д-р Манфред Мюлер, председател на Австрийското дружество за литература, изнесе лекция на тема „Тенденции в съвременната австрийска литература“, а австрийската писателка Карин Пешка, лауреат на редица литературни награди, чете откъси от последния си сборник с разкази „Саморазпад“. Австрийската библиотека към Великотърновския университет е един от най-старите библиотечно-информационни центрове в нашия университет и е част от създадената от Австрия през 1989 г. международна библиотечна мрежа, която днес обхваща 65 библиотеки в повече от 28 държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *