Местни избори 2019

Мариян Димитров – Марчо – прочут рибар, тв водещ и природолюбител, се хвърля в политиката с „Алтернативата на гражданите”

 

 

Няма риболовец у нас и в повечето балкански държави, който да не знае кой е Марчо. Култовият природолюбител и въдичар е гуруто на риболова у нас и един от култовите водещи по темата на специализираната телевизия „Хоби ТВ” вече повече от 10 години. Мариян Димитров е част от независимата формация „Алтернативата на гражданите”. Чрез контактите и опита си кандидатът от независимата листа, която не е свързана с партии и фирми, иска да допринесе за по-доброто управление на община Велико Търново. Марчо има множество награди от всякакъв вид риболовни състезания в страната и чужбина, неизменна част е от националния отбор, а от години философията му е рибите да се пускат обратно, след като се хванат, за да не се нарушава балансът в природата, добива все повече последователи.

„РЕШИХ ДА УЧАСТВАМ В ИЗБОРИТЕ, ЗАЩОТО МНОГО МОИ ПРИЯТЕЛИ НАСТОЯВАХА. Замислих се, че партийната хегемония в местната власт, която лансира кандидатите не заради качествата, а само по партиен принцип и лоялност, трябва да се наруши. Както обичаме да се шегуваме с останалите в листата – нямаме партийни началници и няма кой да ни звънне да ни каже какво да правим и как да постъпим, а го правим според собствените си разбирания и ценности”, заявява Мариян Димитров. Личен приоритет за Марчо и останалите в листата на „Алтернативата на гражданите” е създаването на зона за отдих с главна алея по поречието на Янтра. Той и останалите предлагат да не се търси реализация на прескъпи проекти за крайбрежна улица, която ще увреди природата и реката, а да се изгради просто зона за отдих от Интерхотела до подножието на църквата „Св. 40 мъченици”. Част от инфраструктурата вече е готова и просто може да се свърже, пояснява концепцията си Марчо. С подпорни стени и механични диги пък може да се повдигне нивото на реката и на нея да се правят доста състезания, така, както в Пловдив, Ямбол, Кърджали и т.н.

Самият Марчо има над 100 филма от района на Велико Търново и близките водоеми. Няколко пъти той е представял риболов и в самата Янтра. Трикратният шампион по спортен риболов на България си спомня и едно от емблематичните си предавания, в които показал как се вадят едри мрени от реката под Трапезица. „Излязоха множество риби – по 1 – 2 кг и една около 3,5 кг. Бе уникален екземпляр, който, естествено, пуснах обратно. Риба с такива размери е на поне 20 години и хвърля много хайвер. Мястото й е в Янтра, за да допринася за биологичното равновесие в реката”, спомня си Марчо.

ВЕЛИКОТЪРНОВЕЦЪТ ИМА И МНОЖЕСТВО ЗАРИБИТЕЛНИ АКЦИИ. Отдавна той е и с делегирани права да издава риболовни билети и част от таксите, както и от дарителниците, поставени в магазините му, зарибява множество водоеми с акции от името на неговото „Сдружение Марчо”.

В момента той готви и поредна зарибителна акция на любимия си язовир „Йовковци”. Заедно с колеги ще пуснат във водите му над 2000 амура. Тази риба е своеобразен чистач и се храни с растителността на водоемите, като предпазва чашките им от затлачване. Спецът не крие, че най-голямо удоволствие му доставят излетите в дивите водоеми, а не в частните или взети под наем, защото там рибите се хващат трудно и проличават истинските умения.

 

МАРЧО ДЪРЖИ И РЕКОРДА ЗА СОМ НА „ЙОВКОВЦИ” – 185 СМ

 

Постижението на кандидата за съветник от 2016 г. на язовир „Йовковци” все още не е подобрено. Рибата от този вид е най-голямата, хващана досега във водоема от самото му пускане през 70-те години на миналия век. Възедричкият екземпляр е дълъг 185 сантиметра и тежи 54 кг и 300 грама. „Около един час продължи борбата, докато го измъкна, наистина, това е най-големият сом, който е хващан тук. Закачи се около 13 часа на обяд миналия понеделник. За стръв използвах червеноперка 200 – 250 грама. Направил съм и специален филм за улова, който ще бъде излъчен съвсем скоро. Обиколката на стомаха на сома също е респектираща – 98 сантиметра“, разказа пред „Борба“ спецът. При излета си той е използвал и система на буй и шаранска въдица.

След като засича огромния сом, Мариян опитва да го вкара в лодката, но не успява, тъй като плавателното му средство е било доста малко. Тогава предприема влачене към брега и така успява да пребори гигантската риба. Случката се разиграва в местността Вълча поляна преди село Раевци.

Според опитни въдичари през последните години в яз. „Йовковци” са хващани няколко големи сома, но досегашният най-голям е поне с 30 – 40 сантиметра и десетина килограма по-малък от уловения от Марчо. Традиционно въдичарите вадят екземпляри от по 5 – 10 килограма.

„Лош и неактивен общински съветник – рибар и природолюбител, няма”, шегува се Марчо и пожелава успех на колегите си от листата на „Алтернативата на гражданите”.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. личен архив

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *