828 четения

Старопрестолната гимназия по икономика отпразнува вековен юбилей

НАСТОЯЩИ И БИВШИ ДИРЕКТОРИ, УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ НА СТАРОПРЕСТОЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ИКОНОМИКА препълниха залата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново, където в петък училището отпразнува тържествено своя вековен юбилей. Празникът започна с поздрави от директора на гимназията Виолета Йосифова, от някогашни възпитаници и от официалните лица, сред които бяха двамата народни представители Станислава Стоянова и Станислав Стоянов, Снежана Данева, която е временно изпълняващ длъжността кмет на общината, началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева, шефът на дирекция „Образование“ Пенка Игнатова. Всички гости получиха значки с герба на училището по повод годишнината, а народните представители бяха наградени с плакети и грамоти за особен принос за развитието на елитното училище.

Две изложби, подредени във фоайето на театъра, посрещнаха гостите на празника. Едната експозиция разказва за най-голямото родословно дърво от възпитаници на училището „Фамилия Икономисти” и втората представя класа с най-много другарски срещи. Представени бяха и много архивни снимки, както и арттворби на учители.

Тържествата, посветени на 100-годишнината, започнаха още в началото на октомври със спортни състезания и конкурси. Кулминацията по традиция беше факелното шествие от Старопрестолната професионална гимназия по икономика до паметника „Майка България“, в което се включиха бивши и настоящи възпитаници и учители на училището. Шествието украси главната улица на Велико Търново на 17 октомври. Следващият ден започна с тържествен водосвет в църквата „Св. Николай“ и продължи с празничния концерт в театъра. В събота в гимназията се събраха випуски, като най-старият от тях беше випуск 1949, а последният – завършилият това лято. Поредицата от прояви завършва на 30 октомври, когато ученици и учители ще засадят 100 дръвчета в местността Лакото край село Арбанаси. 300 ученици се обучават в Старопрестолната гимназия по икономика в момента. През последната учебна година Министерството на образованието и науката е дало 32 000 лева за интерактивни дъски и лаптопи по проект, защитен от гимназията. По „Региони в растеж” започва ремонт на училището, за да бъде модернизирана базата.

Съвременната Старопрестолна гимназия по икономика е създадена през 1919 г. като училище за търговия и кооперативно дело. Всичко започва с една молба от Търговско-промишленото дружество в Търново до министъра на търговията, промишлеността и труда. Училището е открито на 19 октомври 1921 г. с водосвет в двора на църквата „Св. Никола”, където се провеждат и първите занятия. Тогава учениците са 40, от които момичетата едва седем.

През 1926 – 1927 г. държавата поема изцяло издръжката на гимназията, тогава е построена и нова сграда. Училището сменя няколко пъти името си, но винаги остава училище с икономическа насоченост.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *