Тръгна кампанията за безплатно поставяне на силанти на деца

В ход е Националната кампания за безплатно силанизиране на първите постоянни кътни зъби при деца на възраст от 5 до 8 години. Тази акция се провежда за девета поредна година в региона и освен в областния град, Eлена и Стражица също разполагат със стоматолози, които ще поставят силанти. Това са съответно д-р Румяна Войнова и д-р Руси Захариев. Във Велико Търново услугата предлагат деветима зъболекари, работещи предимно в „Дентален център“ I.

Оралните специалисти съветват всички родители да заведат малчуганите си, които са на възраст между 5 и 8 години, на преглед, тъй като пробивът на постоянните зъби става в този период и когато силантите се поставят възможно по-рано, толкова по-ефикасна е превенцията на кариеси.

Манипулацията представлява запечатване на малките цепнатини на първите постоянни дъвкателни зъби, което не позволява задържане на храна, и намалява риска от кариеси с приблизително 60%.

Преди да се постави силантът, се почистват дъвкателните повърхности, за да се премахнат налепите, а областта около цепнатините се обработва със специален гел, който осигурява по-здраво прилепяне на защитния слой.

Цялата процедура е напълно безболезнена и не е свързана с дискомфорт.

При посещението в кабинета на стоматолога не е необходимо да се носи здравната книжка на детето, а на място родителите попълват единствено декларация, според която са съгласни да се извърши процедурата.

Кампанията продължава до 30 ноември.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *