513 четения

Явор Божанков: „Да бъдеш обществен деец и родител, не е демоде. Чудесно е”

Той е наясно, че думата политик придоби негативен смисъл за хората, но знае и че решенията за подобряване на живота ни минават през политиката. „Време е нашето поколение да поеме отговорност за бъдещето и да промени отношението на българите към политиката. За целта е нужно човек да работи с чисто сърце“.

Три каузи от значение за местните хора защити в Народното събрание Явор Божанков. Той пресече намерението на управляващите да се облагат с такси дрехи, обувки и платове, противопостави се на ограничаването на хората да избират с преференции своите представители във властта и заяви категорично, че тежкотоварният трафик не бива да застрашава хората в селата Първомайци и Поликраище.

Влизането в политиката е голяма победа не само за него, но и за цяло поколение. „Станах народен представител на 27 години. Тогава много хора бяха скептични. Въпреки високите позиции в частния сектор, които заемах, те смятаха, че нямам достатъчно опит. Умните хора са казали: „Не питай старо. Питай патило“, казва Божанков.

„Годините в семейния бизнес и като председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия ме изправиха пред трудни решения. Предизвикателство бе да задържа качествените мениджъри в екипа. Много от младите управленски кадри в сектора напускаха България. Трябваше да оптимизирам приходите на асоциацията, за да осигуря европейско заплащане на директорите ни“, признава Явор. Той е наясно, че със същите проблеми ще се сблъска и в местната власт. В много структури екипите са демотивирани, защото виждат, че невинаги най-знаещите и можещите успяват. „Уважението и ясните правила за кариерно развитие са изключително важни“, казва бъдещият кмет. Той потвърждава, че ще запази всичко добро, което е създадено досега.

Кален в тежки битки в парламента, днес Явор Божанков предлага своя опит за управлението на своя роден град Горна Оряховица. „Да се бориш за справедливост, не е лека задача. Да защитаваш интересите на хората, минава през тежки сблъсъци. Такива имах с Цветан Цветанов, Вежди Рашидов, с партии и политици. Но никога не съм бил воден от междуличностни мотиви. Единствено от интересите на народа, както се и заклех от първия ден. Заради това и аз, и семейството ми сме ставали обект на натиск, проверки. Сега Цветанов ме съди, защото не можел да спи. Ще се изправя пред него и в съда. Заставам зад всяка своя дума и няма да се поддам на натиск. За да работиш за народа си, се искат жертви. Приел съм го“, казва Божанков.

Той е натрупал и международен опит, и хоризонт от наднационално ниво. „Международните срещи дават безценен опит. При срещите си в Загреб, Любляна, Брюксел, Москва и други видях модели, при които младите хора развиват изключително креативно своите населени места. Мога да пренеса тези идеи в родния си град“, казва кандидатът за кмет, който предлага различен мащаб на действие.

„Личностното развитие в националната политика и международните организации бе чудесно за мен. Но си зададох въпроса – след всичко какво се промени в родното ми място? Мога ли да затворя очите си за бездомните животни и окаяната инфраструктура в Горна Оряховица? Смятам, че дължа на града и избирателите си повече. Макар да обичам сегашната си работа като народен представител, Горна Оряховица е кауза, която не остави никакво колебание у мен. Убеден съм, че много може да се промени“, откровен е Явор.

„В началото на моя път в политиката помолих съпругата си Симона за подкрепа и без да се замисли, тя каза: „С теб съм във всичко!“. Сега оценявам тези думи, когато тя се грижи за толкова много детайли – и вкъщи, и в предизборната ми кампания“, признава силната половина от този успешен тандем. Двамата са заедно от десет години. Едва първи курс студенти са, когато свиват общо гнездо. На 23 години стават родители. „Тъй като аз забременях в трети курс, прекъснах една година в Оксфорд и се прибрах да родя в Горна Оряховица, Явор много държеше да се доверим на специалистите в родилното отделение там. След това трябваше да се върна, за да си завърша образованието, и Явор дойде с мен, детето беше на шест месеца. Докато аз ходех на лекции, той беше и майка, и татко. Справяше се прекрасно, приготвяше му храна. Той е най-отговорният баща, който познавам, и най-всеотдайният“, признава Симона, която е успешен интериорен дизайнер.

„Няма да преувелича, ако кажа, че всичкият опит, който натрупах в националната политика, не може да се сравни с предизвикателството да бъдеш родител“, казва Явор. Той насърчава своите връстници да създават семейства и да бъдат обществено активни. „Да си обществен деец и родител, не е демоде. Чудесно е“, казва кандидатът за кмет.

Пред него остават броени дни, за да убеди жителите на Горна Оряховица, че работи с чисто сърце за по-добър живот в общината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!