Горещи новиниЗдраве

Забравиха пациентка шест часа в болничен скенер, роднините й я обявили за издирване в полицията

Медицински надзор и РЗОК разследват случая

 

На безпрецедентен случай на медицинско безхаберие у нас стана потърпевша 70-годишната Асенка Христова, която бе забравена в скенера на болницата в Павликени. Пациентката престояла в апаратурата в продължение на шест часа, а стаята, в която се провеждало изследването, останала заключена. Стигнало се дотам, че близките на жената уведомили полицията за изчезването й и униформените започнали да я издирват.

Случаят е от 8 октомври, когато на Асенка било назначено рентгеново изследване. Тя била приета в болницата на 30 септември заради белодробно заболяване. Поставили й диагноза пневмония, но след лечение в продължение на седмица станало ясно, че медикаментозната терапия не дава желания резултат. Наложило се да бъде проследена със скенер. В 13:30 часа пациентката влиза в апаратурата и остава там, защото рентгеновата лаборантка Камелия Кръстева забравя за нея. Скоро след това дъщерята на Асенка – Стефка Съботинова, дошла на свиждане и установила, че майка й няма в болничната стая. Притеснена от липсата й, започнала да разпитва медиците къде е, но никой от здравните работници не знаел нищо за изчезването на пациентката. Предположенията на лекарите били, че жената е напуснала болницата, защото се разтревожила от евентуална по-тежка диагноза.

Семейството на Асенка започнало да звъни на всички нейни роднини, познати и приятели, като дори проверили да не би да е отишла на гробищата в Павликени. След като не открили никаква следа от нея, уведомили полицията и униформените веднага започнали издирване.

Другата рентгенова лаборантка – Галя Михайлова, в края на смяната си решава да провери още веднъж рутинно всички помещения в Отделението по образна диагностика за забравени включени медицински уреди. Отваря вратата на стаята, в което се намира скенерът, и чува виковете на Асенка.

„Отвътре, от тъмното, изведнъж чух някакъв глас, който пищеше „Помощ, има ли някой тук?”. Уплаших се и цялата се разтреперих и сега още не мога да дойда на себе си”, признава Михайлова.

В 19:30 часа колежката на Камелия Кръстева намира пациентката да лежи в скенера.

След ужасното преживяване 70-годишната жена пожелала да продължи лечението си в друга болница и изрично настояла в епикризата да бъде вписан като мотив това, че е забравена в медицинската апаратура.

Управителят на лечебното заведение д-р Ренета Кръстева обяснява, че абсурдният случай се дължи на това, че рентгеновата лаборантка Камелия Кръстева, която в момента е в отпуск, е забравила пациентката и заради пропуска си ще бъде наказана, като се върне на работа. Допълва, че в болницата ще бъдат въведени допълнителни правила, чрез които да се преустанови възможността от идентични нелепи ситуации, а изследваните в скенера вече ще получават звънец, с който да сигнализират за това, че още са в апаратурата.

„По закон рентгеновата лаборантка може да бъде наказана със забележка, глоба от 50 лв., предупреждение и дисциплинарно уволнение. Няма как да я уволня, защото официално срещу нея досега не е имало досега други оплаквания и жалби, а в конкретния случай не е причинила смъртта на пациента. Така че би трябвало наказанието да е най-лекото – забележка. Аз обаче ще се консултирам с адвокат какви са възможностите да се приложи и някое от по-тежките наказания”, споделя шефката на лечебното заведение.

По думите й изследването със скенер на Асенка по принцип не се покрива от Здравната каса и не било включено в клиничната пътека на заболяването. Въпреки това управителката на болницата и медиците в отделението решили да направят този преглед, без да се налага пациентката да доплаща, за да могат да я излекуват възможно най-качествено.

Д-р Кръстева е категорична, че дългият престой в скенера не е навредил на потърпевшата, защото уредът е бил изключен.

Семейството на Асенка е категорично, че ще съди лечебното заведение.

В петък болницата бе посетена от инспектори от агенция „Медицински одит” и РЗОК, които иззеха солидна медицинска документация и започват разследване на случая. Очаква се прокуратурата да се самосезира и да повдигне обвинение на рентгеновата лаборантка за проявена немарливост на медицинско лице при изпълнение на служебните му задължения.

Стационарът обслужва пациенти от общините Павликени и Сухиндол, а годишното в него се лекуват около 5000 души.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

 

 

2 thoughts on “Забравиха пациентка шест часа в болничен скенер, роднините й я обявили за издирване в полицията

  • Незабавно уволнение за забраваната. Би трябвало същото да се случи и с директорката, за да знаят другите директори понятието “отговорност”, а не само да го цитират и да се правят на много отговорни.

    Отговор
    • пациентката вече не е жива. миналата седмица я погребаха. И се оказва, че е поела голяма доза радиация

      Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *