324 четения

Златният физик на България Теодосий Теодосиев идва за премиерата на филма „Формулата на Тео“

ДОКУМЕНТАЛНИЯТ ФИЛМ „ФОРМУЛАТА НА ТЕО“, ПОСВЕТЕН НА УЧИТЕЛЯ ПО ФИЗИКА ТЕОДОСИЙ ТЕОДОСИЕВ, ЩЕ БЪДЕ ПОКАЗАН ДНЕС ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Режисьор и сценарист на лентата е Николай Василев, а оператор – Борислав Георгиев.

Какво е важно за доброто образование? Трябва ли един успешен физик да познава поезията на Хьолдерлин? Може ли да се преподава търсенето на нравствения абсолют? А да се подарява най-ценният и скъп продукт днес? Или това е само Формулата на Тео? На тези въпроси отговаря филмът за учителя, който през последните 40 години се е отдал на мисията да създава таланти в областта на физиката. Учениците му обират медалите на всички олимпиади, а университети като Харвард и Принстън се състезават за тях. Затова го наричат „златният физик на България”. Той е създателят и на уникалния за света Метод за формиране на силов интелект.

Освен че ще видят филма, търновци могат да се срещнат и със самия Теодосий Теодосиев, за да разберат как е успял да обучи в школата си шампиони от световни олимпиади с общо над 100 медала. На срещата ще присъстват и възпитаникът на Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“ във Велико Търново и създател на Софтуерен университет (СофтУни) Светлин Наков и режисьорът Николай Василев, който е и автор на документалния филм „Формулата на Тео”.

Снимките на филма са продължили година и половина, време, в което Николай Василев е търсил формулата на успеха на известния учител по физика. Натрупал е над 200 часа материал, от който вади 73, за да направи филма.

Прожекцията е тази вечер в 17,30 часа в Голямата зала на Община Велико Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *