5 мита за здравото сърце

Сърдечно-съдовите заболявания са една от най-разпространените причини за смърт в света. Голяма част от хората дори не подозират наличието на каквито и да било проблеми до последния момент. А причината е незнанието от страна на пациента на обща информация за сърдечния мускул. Съществуват редица заблуди за сърцето и неговото здраве, развенчава ги medikforum.ru.

Мит 1: Сърдечните болести идват с възрастта
Статистиката опровергава този мит: инсултът и исхемичната болест преди всичко се случват между 30 и 35-ата годишна възраст. Причините са стрес, затлъстяване и застоял начин на живот. Именно начинът ви на живот силно влияе върху здравето на сърцето. За да избегнете проблеми, хранете се правилно и живейте активно.

Мит 2: Сърцето боледува по-малко при диабет
Смята се, че при захарен диабет се намалява риска от сърдечни болести. Но дори и в случай, че контролирате нивото на захар в кръвта, вероятността да се разболеете остава. Затова не трябва да губите бдителност, без значение, че приемът на лекарства за диабет действително може да забави развитието на сърдечни заболявания.

Мит 3: Задължителен симптом на пристъп е болката в гърдите
Мнозина са чували за гръдната болка по време на сърдечен пристъп, но е погрешно да смятате, че това е единствения сигурен признак. Има и други симптоми – главоболие, виене на свят, задух, гадене, болка в ръцете (или в едната), болезненост в шията, гърба, челюстта. В подобни случаи трябва незабавно да извикате специалист.

Мит 4: Ускореното сърцебиене е начало на пристъп
Когато сърцето започне да бие силно, това е сърдечен пристъп. Но причините за това могат да са много и различни. Например може да е поради повишена физическа активност, стрес, вълнение, простуда. Обикновено в спокойно състояние сърцето бие в нормален ритъм, но понякога може да се ускори. В основата си аритмията не е опасна, но би могла и да повлияе върху сърдечната дейност. А тогава ще е необходима помощ от лекар.

Мит 5: Сърдечните проблеми се предават по наследство
Смята се, че сърдечните болести се предават по наследство, но вероятно сте забелязали, че повечето лекари вече дори и не питат имате ли в рода хора, страдащи от подобен проблем. Преди всичко това няма никакво значение. Защото ако някой от роднините ви е страдал от стенокардия, сърдечна недостатъчност, вроден порок на сърцето, то това съвсем не значи, че и вие ще имате подобни проблеми.
Разбира се, хората с подобни заболявания в рода се намират в рискова група, но далеч по-голяма роля играят фактори като стрес, нивото на захарта в кръвта, начина на живот, храненето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *