70 автори от пет държави представят 120 произведения в Биеналето на църковните изкуства

ОКОЛО 120 ПРОИЗВЕДЕНИЯ НА 70 АВТОРИ ОТ ГЪРЦИЯ, УКРАЙНА, РУМЪНИЯ, СЪРБИЯ И БЪЛГАРИЯ СА ВКЛЮЧЕНИ В ИЗЛОЖБАТА НА ШЕСТОТО БИЕНАЛЕ НА ЦЪРКОВНИТЕ ИЗКУСТВА, която беше открита в петък вечерта в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново. Авторите представят работата си във всички области на църковните изкуства, които участват в оформлението на храмовете и в богослужебната практика – иконопис, стенопис, мозайка и дърворезба, мозайка.

В програмата на форума влизат и три съпътстващи изложби. В 2 от тях се представят ученици и преподаватели от Художествената гимназия „Димитър Добрович“ в Сливен. Третата е на румънците Адриан Бъника и Лакрамиоара Антон от Крайова.

2000 лв. е наградният фонд на биеналето. Първата награда е в размер на 1000 лв. и е осигурена от Община Велико Търново, останалите две са по 500 лв. и са на Великотърновския университет и клуб „Св. Патриарх Евтимий“. Наградите на Общината взеха Десислава Гетова и Михай Коман от Румъния. Призът на ВТУ отиде при НХГ „Димитър Добрович” за цялостно представяне, а наградата на клуб „Св. Патриарх Евтимий“ взе Йордан Йорданов.

Организатори на експозицията са Община Велико Търново и Православният богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ в партньорство с Великотърновската митрополия, представителството на СБХ във Велико Търново и Православния център „Проф. д-р Тотю Коев“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *