2111 четения

Новият генерален план за организация на движението във Велико Търново дава визията поне за две десетилетия

Проектантите предлагат първите по рода си в България споделени пространства

 

Новият генерален план за организация на движението във Велико Търново вече е в процес на разработване. Отговорната работа е възложена на най-добрите експерти у нас от Института по транспортно строителство и инфраструктура към Университета за архитектура, строителство и геодезия. Генералният план е тип стратегически документ, който очертава дългосрочна визия за организацията на трафика, за маршрутите на обществения транспорт, зоните за паркиране, за пешеходци и за алтернативен транспорт с хоризонт поне две десетилетия.

„Велико Търново е сред най-старите градове у нас. Този факт, заедно с географските особености и характерния релеф, определя структурата на градоустройството. Анализираме детайлно всички възможности: за

 

ПРОМЯНА НА ПОСОКИТЕ НА ДВИЖЕНИЕ НА ОПРЕДЕЛЕНИ УЛИЦИ И ПРЕВРЪЩАНЕТО ИМ В ЕДНОПОСОЧНИ, ЗА ОТВАРЯНЕ НА ЗАТВОРЕНИ ОТСЕЧКИ, ЗА ПРЕМЕСТВАНЕ НА ЗОНИТЕ ЗА ПАРКИРАНЕ И ПРЕСТОЙ

 

за организиране на светлинно-регулираните кръстовища и още много други фактори“, обяснява гл. ас. д-р инж. Христо Грозданов, ръководител на екипа от Института по транспортно строителство и инфраструктура, и припомня: „Когато започва изграждането на Велико Търново – в онази част, която сега наричаме Стария град, изискванията за преминаване на транспортни средства изобщо не са играли роля. Просто тогава движението се е осъществявало пеша, на кон или в най-луксозния случай – с файтон. Днес по същите тези улици искаме да преминават коли и пешеходци, да се разминават свободно, да маневрират, да паркират”.

Една от най-важните задачи, поставена от екипа на Даниел Панов пред експертите е да бъдат изследвани нагласите и очакванията на гражданите. В първия етап от изследването, бе проведена подробна анкета сред великотърновци.

„Питаме хората какъв град искат и как си го представят в следващите 5, 10 или дори 20 години по отношение на транспорта и придвижването. Дали те искат да е град на автомобилите, или да бъде град на пешеходците и съвременния градски транспорт. Затова организирахме анкета за проучване на транспортните потоци. От нея има един много важен извод – жителите на Велико Търново са активни и загрижени за своя град. 1607 са участвалите в допитването и това е четири пъти повече над планираните очаквания“, обяснява Грозданов. Данните от анкетното проучване показват недвусмислено, че великотърновци предпочитат да не се придвижват с автомобили, макар това в момента да е основното транспортно средство заради неудобен градски транспорт или липса на достатъчно алтернативи.

„Една от възможностите е

 

ЧАСТИ ОТ СТАРИЯ ГРАД ДА БЪДАТ ПРЕОБРАЗУВАНИ В СПОДЕЛЕНО ПРОСТРАНСТВО – МЯСТО, В КОЕТО ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ В ДВИЖЕНИЕТО – ПЕШЕХОДЦИ, ВЕЛОСИПЕДИСТИ И АВТОМОБИЛИ, СА РАВНИ

 

Това решение вече се прилага в редица европейски градове, а Велико Търново има потенциал да бъде първият град в България, в който да има споделени пространства“, казва още Христо Грозданов. „Марияхилферщрасе“ във Виена до 2008 г. прилича на традиционно шосе с тротоари, а по тротоарите – метални колчета. По шосето пък сериозен трафик. След реконструкция през 2014 г. тя вече е споделено пространство, тоест по нея се движат пешеходци и автомобили заедно на една плоскост. За да се превърне „Марияхилферщрасе“ в това, което е днес, австрийците направили обсъждания, после референдум, после е създаден проект и накрая се извършил ремонтът. След всичко това се обявява петгодишен пробен период, за да стане ясно дали трансформацията е успешна. Дали това да се случи и във Велико Търново, думата отново ще имат хората.

Към момента екипът е извършил детайлно наблюдение на 15 ключови кръстовища в града – както най-натоварените, така и на тези с най-голяма концентрация на пътно-транспортни произшествия. Обхванати са и пресечките, за които се очаква увеличаване на експлоатацията през следващите пет години. За всяко кръстовище има по 14-часово видеодосие, както в пиковите моменти, така и при нормален трафик. Заснемането ясно показва как се образуват колоните от превозни средства, в какви посоки се разпределят.

 

ТАЗИ СЕДМИЦА ЗАПОЧВАТ НАБЛЮДЕНИЯТА С ДРОНОВЕ НА НАЙ-НАТОВАРЕНИТЕ ПРЕСЕЧНИ ТОЧКИ

 

Технологията се използва за пръв път и освен данните за трафика софтуерът ще изчисли и рисковете от възникване на ПТП.

На базата на анализ на събраните данни ще бъдат разработени възможни решения за нова организация на движението по цялата система от улици, булеварди и кръстовища.

В следващите два месеца проектантите ще са готови с конкретни предложения за мерки, чрез които трайно да бъдат подобрени трафикът и пътуването в старата столица. Отговори ще получат едни от най-важните въпроси – от кой квартал и в каква посока пътуват жителите на града. Това ще позволи и изработването на по-адекватна схема на движение на градските автобуси, нови маршрути и разписания, тъй като сега действащата е от 80-те години на миналия век.

 

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ИМА ОДОБРЕН ПРОЕКТ И ЗА ИНТЕГРИРАН ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ, ЧИЯТО РЕАЛИЗАЦИЯ НА ПРАКТИКА ЗАПОЧВА ОТ НАЧАЛОТО НА 2020 ГОДИНА

 

Той също предвижда важни мерки, които ще подобрят организацията на движение, придвижване и паркиране. Едно от решенията е създаване на буферни паркинги и осъществяване на директната им връзка с централната градска част и историческите забележителности. Така, в която и точка на града да се намирате, чрез информация, разпространявана онлайн ще можете да проверите на кой паркинг има свободни места, коя линия на градския транспорт е най-удобна за вашето пътуване, след колко минути пристига автобус във вашата посока и кои са интересните обекти или събития по избрания маршрут. Новите градски линии ще се обслужват от електрически автобуси от последно поколение, средствата за които също са осигурени по проекта.

Всички линии от маршрутите на градския транспорт ще бъдат обхванати в информационна система. Чрез електронни табла по спирките или чрез приложение на смартфона всеки ще знае къде се намира чаканият от него автобус и до колко минути ще пристигне. Същата по своя характер система ще бъде внедрена и за паркингите и сините зони.

 

ОСНОВНА РЕКОНСТРУКЦИЯ НА БУЛЕВАРД „БЪЛГАРИЯ“ И НА ДВЕ КРЪСТОВИЩА – „БЕЛЯКОВСКО ШОСЕ“ И ДО ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР

 

са част от инвестиционните дейности, заложени в проекта. Паралелно с това Даниел Панов предвижда в програмата си и преустройство на още две важни пресечни точки на градския трафик – до Съдебната палата (читалище „Искра“) и на входа на кв. „Бузлуджа“.

В проекта за интегриран градски транспорт е предвидено изграждането на пешеходен надлез над улица „Магистрална“, който ще свърже кварталите „Бузлуджа“ и „Зона Б“ с булевард „Никола Габровски“.

 

 

11 коментара за “Новият генерален план за организация на движението във Велико Търново дава визията поне за две десетилетия

 • 22.10.2019 в 8:35
  Permalink

  — Защо трябва да е просто, като може да е сложно? — казал инженерът.
  Много лесно може да се оправи движението, ама тогава няма да има как тези гении да си оправдават работните места.

  Отговор
 • 22.10.2019 в 9:35
  Permalink

  Много приказки, видими резултати нула (zero, nada, кок)

  Отговор
 • 22.10.2019 в 14:19
  Permalink

  „Марияхилферщтрасе“ е една обикновена улица във Виена.С натоварен автомобилен трафик и предимно луксозни магазини. Минавал съм няколко пъти по нея.

  Отговор
 • 22.10.2019 в 14:42
  Permalink

  Каква „Марияхилферщрасе“?! Например „Баба Мота“ и „Ангел Кънчев“ след построяване на блока на мястото на библиотеката отдавна са такова споделено пространство – тротоарите са пълни с коли, а останалите участници в движението лекичко се провират между тях. И това за реконструкцията на летния театър е крайно наложително – все пак един останал безплатен паркинг в центъра е абсолютно ненормално, трябва всички да се унищожат!

  Отговор
 • 22.10.2019 в 15:01
  Permalink

  Частта с интегрирания градски транспорт най-много ми хареса. Само за справка – във Варна за последните 4 години бяха похарчени над 20 млн. лева за такъв и резултата е – неработещи машини за билети, отказ от ползване на вече работеща система за електронен билет (по-конкретно забранено беше да се ползва и билетите, платени през смартфон, да не се признават за валидни), автобуси, които не показват вярната посока на движение, изключени GPS устройства в автобусите и мобилно приложение без особен смисъл, освен за четиво на цифрички и условни разписания. Та, пожелавам на великотърновци да не постигнат тези резултати за тези пари, а на себе си, като се прибирам в родния ми град – да избирам да се движа пеш или с градски транспорт.

  Отговор
 • 22.10.2019 в 15:10
  Permalink

  С годините трафикът се увеличава и най-подходящи са кръговите движения. Много от шофьорите не се движат в платното което им трябва , а кръстосват от едното в другото. Трябва да е задължително подаването на сигнал при напускане на платното, много малко го правят. На Велико Търново трябват електрически таксита, като се дават превеции на частниците да заменят своите с такива или да се освобождават от данъци. Вярвам, че трябва да стане ВСИЧКО по реда си. Смяна на водопровода, подмяна на тротоари и след това асвалтиране и преобразуване на движението. За сега се работи с разбиране.

  Отговор
 • 22.10.2019 в 15:45
  Permalink

  Всички тези неща се дъвчат повече от десет години и всички знаят къде трябва да са кръговите движения, ама сега ще е по научному и някои трябва да вземе хонорар. Ще минат изборите и ще чакаме още една петилетка за следващото проучване.

  Отговор
 • 22.10.2019 в 18:52
  Permalink

  Какви дронове бе! Хайде стига сме се правили на много модерни. Ние всеки ден сме дронове по улици и тротоари. Достатъчно е проектантите, ако не са от Велико Търново, но са МНОГО ВЕЛИКИ, да шофират ден-два по улиците, особено в час пик и всичко ще им стане ясно.

  Отговор
 • 22.10.2019 в 19:36
  Permalink

  Почти на всеки две години се дават пари от Общината за Нова организация на движението, сигурно има една пълна стая с неосъществени проекти, това е поредната златна мина за всеки кмет, но нали сега сме в утопичния месец, може. С парите платени за разните неизпозваеми проекти на приятелски проектантски групи, можеше и подлези и надлези и да не разрушат Тролейбусния транспорт

  Отговор
 • 22.10.2019 в 22:47
  Permalink

  Тоя Панов не разбра ли, че кръгови кръстовища пред съда/пазара и Искра са излишно хабене на ресурс. Ако заради кръговото махне светофара пред съда как ще пресичат пешеходците? Ако има светофар за какво му е кръгово? До паркинга под летния театър ли опря? Имаше някаква безумна идея там да вдигнат паметник.. А защо не фонтан? И водата да се оттича в Янтра, промерно. И Крайбрежна как я забравиха тоя път. И там трябваше да има някакъв споделен трафик – лодки, колелета, автобуси… А нов паркинг – само за туристически автобуси. За гражданите – синя зона до
  Метро или до разклона за Леденик.

  Отговор
 • 23.10.2019 в 20:05
  Permalink

  Аз имам предложение – тия споделените глупости за коли и пешеходци, а и велосипедисти, да ги направят на Самоводската чаршия. Не разбраха тъпанарите, че в градове с туристопоток и подобни части от ЦДГ движението на автомобили трябва да силно ограничено. Що няма зелена зона в Търново, могат ли да ми кажат?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *