442 четения

Доц. д-р Светлозар Стойков – водач на листата на „Алтернативата на гражданите“: „Ако великотърновци искат нови лица, с ново мислене, честни, откровени и непартийни – нека ни подкрепят”

Доц. д-р Стойков е началник на Отделението по акушерство и гинекология на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, 59-годишен, женен, с четири деца.

Магистър по медицина и икономика. Доцент към Медицинския университет – гр. Варна, и преподавател в Медицинския колеж – Велико Търново.

Лекар на годината за 2018 г., избран от БЛС – Велико Търново. Носител на призовете „Лекар, който вдъхновява” за 2019 г. „Лекар, на когото вярваме” за 2019 г. и наградата „Велико Търново” за 2019 г.

 

– Д-р Стойков, вие сте лекар, който отдавна е спечелил доверието и признанието на хората не само във Велико Търново и региона, но и в цялата страна. Какво ви мотивира да оглавите листата на кандидатите за общински съветници на Коалиция „Алтернативата на гражданите“ във Велико Търново?

– Аз съм лекар с 33-годишен стаж, който е преминал през много перипетии. Имал съм своите успехи и неудачи и винаги съм се борил докрай и съм отстоявал своето мнение, когато съм смятал, че съм прав. Завърнах се в родния си град преди четири години и бях приятно изненадан от положителните промени в него. Това, което ме мотивира да оглавя листата на Коалиция „Алтернативата на гражданите“ във Велико Търново, е вярата в моите възможности, че мога да дам нещо и аз за моя град, и той да се развива във възходяща линия, осигурявайки малките, но ценни неща в живота на всеки един от моите съграждани.

– Как определяте състава на листата? Какви личности са в нея?

– Съставът на листата, поне за мен, е уникален. В нея са включени хора от различни възрастови групи, с различни интереси, с различни амбиции, с различни професии. Всеки от кандидатите се занимава с това, което обича, и през годините се е развивал в кариерата си нагоре. Сред участниците има спортни деятели и активни спортисти, икономисти, мениджъри, учители, компютърни специалисти и др. Със своите знания, умения, контакти, професионален опит кандидатите от Коалиция „Алтернативата на гражданите” биха били достойни за общински съветници и биха помогнали за развитието на нашия град.

– Кои са най-ценните идеи от платформата на Коалиция „Алтернативата на гражданите“ за развитието на В. Търново?

– Те са свързани с икономическото развитие, благоустройството, социалните дейности и подобряване на демографските показатели на Велико Търново. При нашите сбирки с кандидатите от листата обсъждахме наболелите проблеми на гражданите от общината и единодушно стигнахме до изводите, че освен като културен и духовен национален център градът с приоритет трябва да развива местната индустрия, да бъде създаден Стратегически съвет за развитие на икономиката, да се развива масовият спорт, като се създадат условия за спортуване на децата в неравностойно положение, да се борим със замърсяването, като поне веднъж месечно се измиват улиците, да няма улици без тротоари, да има условия и възможности за паркиране на автомобилите на гражданите. Разбира се, не и на последно място в нашите разговори засегнахме и редица социални придобивки, които биха подобрили демографското развитие на региона – еднократен паричен стимул от 1000 лв., които Общината да осигурява на всяка жена, родила и отглеждаща детето си във Велико Търново, както и посещаване на детски ясли и детски градини без заплащане на такси.

– Има ли, според вас, разминаване между исканията и очакванията на гражданите и действията на политиците?

– Винаги може да има разминаване между исканията и очакванията на гражданите и действията на политиците. Целта на кандидатите от Коалиция „Алтернативата на гражданите” е да има максимален синхрон между желанията на гражданите и възможностите на представителите на местната власт за удовлетворяване на тези желания и искания. Само така може да очакваме просперитет в локален и глобален аспект.

– Какви са насоките за развитието на здравеопазването в България – и по-конкретно във Велико Търново, които трябва да бъдат следвани, за да са от полза на обществото?

– Проблемите на здравеопазването в България не са малко и не са от днес. За мен по-важни са проблемите на здравеопазването в община Велико Търново. Някои от националните проблеми тук са решени. Благодарение на добрия мениджмънт на сегашния изпълнителен директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” АД през последните шест години проблемът с кадрите е решен в голяма степен. В момента специализират над 30 млади лекари, които ще вземат специалност след няколко години и ще попълнят недостига от лекари след тези, напуснали болницата поради навършване на пенсионната възраст. Напът е да се реши и проблемът за транслокацията на отделенията от Втора база (Стара болница) в новостроящ се корпус към Първа база (Нова болница). Това е важно за развитие на местното здравеопазване, защото ще спести много средства и неудачи от това сегашно разделение.

– Кои ваши качества като личност ще са от полза в бъдещата ви работа като общински съветник?

– Нескромно би било да изтъквам себе си. Смятам, че оценката на моите качества може да бъде дадена от хората, с които съм комуникирал, както в професионален, така и в личен план. Но мисля, че откровеността и честността биха помогнали в решаването на проблемите на моя град. Освен това аз не съм подвластен на никакви корпоративни интереси и трудно бих се поддал на въздействие за каузи и начинания, които се разминават с моите разбирания като личност и лекар.

– Кое е житейското ви мото, кои са най-ценните принципи в професионален и личен план, от които не отстъпвате?

– Житейското ми мото е: „Мъдростта не идва със старостта – тайната на вечната младост е всеки ден да се научава нещо ново”. В тоя ред на мисли, аз не съм се родил знаещ и можещ, а съм постигнал всичко това, което съм, с много труд, и сега, полагайки усилия за придобиване на нови знания и умения, работейки и учейки сред млади хора, наистина се чувствам по-млад.

– Как бихте призовали великотърновци да гласуват за листата на „Алтернативата на гражданите“?

– Хората са земни, слаби и грешни и ние трябва да ги разбираме и обичаме такива, каквито са. Може да не сме най-умните, най-работливите или най-добрите професионалисти, но ако сме откровени с хората, те могат да разчитат на нас.

Ако великотърновци искат нови лица, с ново мислене, честни, откровени и добронамерени, защитаващи техните интереси в местния Общински съвет, с чиста съвест и без скрупули могат да подкрепят кандидатите за общински съветници на Коалиция „Алтернативата на гражданите”.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!