Куркумата усилва паметта с 28%

Индийската подправка куркума, която е ключова за източната кухня, усилва паметта и подобрява настроението, откри ново изследване. Куркумата се намира в турмерика, който дава на кърито неговия характерен цвят. Учените са се интересували от куркумата и дали тя може да обясни някои интересни феномени сред възрастното население на Индия, като например много ниския процент на заболявания от Алцхаймер. На участниците в изследването е била давана куркума като хранителна добавка, по време на периода от 18 месеца и едновременно с това редица техни параметри на когнитивното здраве и настроението са били проследявани.

Участниците в изследването са били на възраст между 50 и 90 години и всички са имали слаби до умерени проблеми с паметта. Една от групите е получавала 90 мг куркума два пъти на ден, а другата е вземала плацебо. Резултатите недвусмислено са показали, че приемането на куркума е подобрило значително паметта – при това с цели 28%, освен фокуса и вниманието. Интересното е било, че участниците, които не са приемали плацебо, са получили също така и подобряване на настроението. А в плацебо групата не е имало никаква промяна нито в паметта, нито в настроението.

Д-р Гери Смол, водещият автор на екипа, обяснява: “Как точно действа куркумата и как постига тези ефекти не е ясно, но е много вероятно причината да е свързана с нейната способност да намалява възпалението на мозъка, което е било корелирано както с развитието на болестта на Алцхаймер, така и с развиването на деменция”. Четирима души в изследването са получили странични ефекти, като болки в корема и гадене, но двама от тях са били от групата, която е вземала плацебо.

“Нашите резултати дават основание да се надяваме, че приемането на тази безвредна и често употребявана подправка може да осигури значителни когнитивни ползи при възрастните хора в дългосрочен аспект, както и да подобри тяхното настроение”, завършва д-р Смол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.