3475 четения

10 души арестувани заради незаконна сеч край Арбанаси при полицейска акция в ДГС „Болярка“

Директорът на горското Йордан Бобонков: „Не знам за какво става дума, аз не съм задържан за разпит“

 

ПОЛИЦИЯТА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВЛЕЗЕ ВЧЕРА РАНО СУТРИНТА В ДЪРЖАВНОТО ГОРСКО СТОПАНСТВО „БОЛЯРКА“. Операцията е заради незаконна сеч на дървета в района на Арбанаси между двете общини В. Търново и Г. Оряховица. Арестувани са били четирима горски, управител на фирма за дърводобив и петима работници. Иззети са множество документи и тепърва ще се установява дали става въпрос за неистински позволителни за сеч, или за друга схема. Край сградата имаше полицейски коли и бус на криминалната лаборатория. Множество служители се бяха струпали пред сградата, но и те не знаеха какво точно става и защо полиция е нахлула там.

„Не знам за какво става дума, аз не съм задържан за разпит! Нямам представа, полиция търси документи”, каза вчера директорът на „Болярка“ инж. Йордан Бобонков.

ВСЪЩНОСТ ВЪПРОСНОТО РАЗСЛЕДВАНЕ ТРЪГНА ПРЕЗ ПРОЛЕТТА НА ТАЗИ ГОДИНА СЛЕД ГНЕВНО ПИСМО НА ГОРНООРЯХОВСКИЯ КМЕТ точно до ДГС „Болярка“. В края на февруари в Арбанаси бяха отсечени незаконно 80 дървета, а за няколко дни – още 53 дървета от горския фонд, без да са маркирани. Заради поголовната сеч на над 30 кубика граждани подадоха жалба до прокуратурата.

ПОЛИЦИЯТА И ПРОКУРАТУРАТА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ГОРНА ОРЯХОВИЦА СТАРТИРАХА мащабно разследване на незаконна сеч в местностите Камъка и Арбанашко бърдо. То бе провокирано от гневното писмо до ДГС „Болярка“ от кмета инж. Добромир Добрев от 27 февруари. „Освен всичко друго в тези местности има общински пътища и общински гори. Преди 5 – 6 г. седнахме и си говорихме с горското да питат Общината, преди да секат. С това писмо протестирам срещу вандалската и гола сеч и се надявам разследващите да намерят виновен“, каза тогава горнооряховският кмет.

В ПИСМОТО СИ ДО ШЕФА НА ДГС „БОЛЯРКА“ ЙОРДАН БОБОНКОВ КМЕТЪТ ПОСОЧВА, ЧЕ В АРБАНАШКО БЪРДО НИКОГА НЕ Е ПОЗВОЛЯВАНА СЕЧ. Горна Оряховица е един от градовете в България с най-мръсен въздух, а тези дървета са нейните „бели дробове“, се казва още в отвореното писмо, разпространено в социалните мрежи. Инж. Добрев поясни още, че то е било провокирано от сигнали до него от граждани през последните дни. „Настоявам в бъдеще при предприемане на подобен род действия те да бъдат обсъждани предварително с ръководството на Общината и гражданите на Горна Оряховица“, завършва писмото.

„Сечта е напълно законна, но ще направим проверка да не би фирмата изпълнител да е излязла извън заданието си“, коментира тогава шефът на ДГС „Болярка” инж. Йордан Бобонков, който сега не знае нищо за полицейската акция. Дейността била включена в лесоустройствен проект, който обхваща десетгодишен период от 2012 до 2022 г. Проектът е минал обществено обсъждане и е съобразен с нуждите на гората и нейното опазване и поддържане, твърди инж. Бобонков. В никакъв случай не може да става дума за гола сеч, а само за подобряване на гората, твърди още той. Сечта е извършена от фирма „Лес груп” ЕООД – Сушица, която е спечелила процедурата, обявена през декември миналата година. Договорът е от първите дни на тази година.

Местността Арбанашко бърдо попада в двете общини – Горна Оряховица и Велико Търново. Сега със случая се занимават само полицията в старата столица и Районна прокуратура в областния град. Вчера от там бяха пестеливи и заявиха, че те няма да искат арест за хората, които са били задържани за разпит от полицията.

Нели СУКОВА

3 коментара за “10 души арестувани заради незаконна сеч край Арбанаси при полицейска акция в ДГС „Болярка“

 • 22.10.2019 в 13:49
  Permalink

  Полиция и прокуратура трябва спешно да провери кметския наместник на село Войнежа, тъй като незаконния дърводобив му е основен поминък през последните 7-8 години. Този факт е общоизвестен на всички в региона, но поради тесните му контакти с горското и частични протекции от отделни служители на ОДМВР, които също са известни, не се предприема нищо по въпроса.

  Отговор
 • 24.10.2019 в 9:36
  Permalink

  ОДМВР да провери дали и фабриката эа пелети на г-н. Кмета на Горна Оряховица, и дали част от тези дървета да са от „бели дробове“, на Горна Оряховица.

  Отговор
 • 24.10.2019 в 9:49
  Permalink

  цитат. В ПИСМОТО СИ ДО ШЕФА НА ДГС „БОЛЯРКА“ ЙОРДАН БОБОНКОВ КМЕТЪТ ПОСОЧВА, ЧЕ В АРБАНАШКО БЪРДО НИКОГА НЕ Е ПОЗВОЛЯВАНА СЕЧ. Горна Оряховица е един от градовете в България с най-мръсен въздух, а тези дървета са нейните „бели дробове“, се казва още в отвореното писмо, разпространено в социалните мрежи. Инж. Добрев поясни още, че то е било провокирано от сигнали до него от граждани през последните дни. „Настоявам в бъдеще при предприемане на подобен род действия те да бъдат обсъждани предварително с ръководството на Общината и гражданите на Горна Оряховица“, завършва писмото.
  ХА,ХА, ХА, казал Инж. Добрев чийто фирми с поставени лица орязаха хиляди кубици дърва.От кой „бели дробове“ са дървата в склада му в Г.Оряховица.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!