Как ни разболяват печките на дърва

Студеният сезон е тук и комините отново започнаха да димят. Печките на дърва обаче излъчват невидими частици, които могат да предизвикат рак и сърдечносъдови заболявания, предупреждават учени. Вдишването на частиците има сходен ефект като вдишването на емисиите от изгорели газове от автомобили и електроцентрали, твърдят те. Предишни изследвания също сравняват вредния ефект от печките за отопление и въздуха при транспортни артерии и електроцентрали, при който се открива риск от сърдечни заболявания, астма, бронхит, рак и други.

Новите изследвания в тази насока определят дребните частици, които се отделят във въздуха от дима, като „тихия убиец“, пише Ретро.бг. Фините прахови частици могат да предизвикат фатални сърдечни или белодробни заболявания, подчертава проф. Стефан Лофт от Департамента по обществено здраве към университета в Копенхаген. В клетката те увреждат и водят до мутации на ДНК, ефект, сравним с този от отделените газове от автомобили по натоварените пътища, а увреждането на ДНК може да причини раково заболяване, разяснява проф. Лофт.

За да избегнат вредата от саждите, собствениците на печки трябва да използват само сухи дърва, разрязани на малки парчета. Печките трябва да са така устроени, че емисията на частици във въздуха да е ограничена, препоръчва проф. Стефан Лофт. По принцип отоплението на жилищата с печки на твърдо гориво – дърва и въглища, е съпроводено с отделяне на продукти на горенето – въглероден диоксид, въглероден оксид – при непълно изгаряне, азотен диоксид, серен диоксид и твърди частици.

В зависимост от концентрацията им във въздуха и времето на въздействие посочените окиси могат да предизвикат главоболие, замайване, общо неразположение, кихане и кашляне, дразнещо действие върху очите, лигавиците, кожата и дихателните пътища.
Използването на печки с пропан-бутан за отопление или готвене е съпроводено пък с отделянето както на окиси, така и на вода, което повишава влажността на въздуха.

Източник: struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *