В Горна Оряховица нищят жалба срещу кандидат за кмет за търговия с вот

Районна прокуратура – Горна Оряховица, образува досъдебно производство за извършено престъпление против политическите права на гражданите, стана ясно вчера. На 20 октомври 2019 г. в населено място в община Горна Оряховица е организирано предлагане на другиго на имотна облага с цел лицето, на което е предложена облагата, да бъде склонено да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат. Към момента се провеждат разпити на свидетели и се събират всички възможни доказателства, относими към случая. Няма повдигнато обвинение и няма задържани лица.

Под наблюдението на Районна прокуратура продължава и предварителната проверка по жалба на гражданин срещу един от кандидатите за кмет на общината, се казва още в официалното прессъобщение на Апелативна прокуратура.

Скандалът гръмна още във вторник рано сутринта, когато в полицията в Горна Оряховица бяха привикани десетина души, за да бъдат предупредени да не търгуват с вот. После се оказа, че един от сигналите бил пратен на електронна поща, но при установяване на подателя той отрекъл да е писал каквото и да е и вероятно е ползвана неговата самоличност от друг.

Предвиденото в закона наказание за купуване и продаване на гласове е лишаване от свобода от една до седем години и глоба от 10 000 лв. до 25 000 лв.

Б. Р. В съобщението не се цитират имена, но според запознати става дума за кандидата за кмет на Г. Оряховица Явор Божанков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *