2166 четения

Как и с какви бюлетини ще гласуваме на 27 октомври

НА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ НА 27 ОКТОМВРИ ЩЕ ГЛАСУВАМЕ С НЯКОЛКО БЮЛЕТИНИ, ПРИПОМНИХА ОТ ОБЩИНСКАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Това са бюлетина за кмет на община, отделна за общински съветници и трета – за кметове на малки населени места. Можем да дадем вот за кмет, както и да подкрепим различна от неговата листа. Всяка бюлетина е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на съответната секционна избирателна комисия (СИК). В долния й ъгъл има 8-цифрен номер, който се откъсва по специалната перфорация от член на СИК след гласуването и поставянето от СИК на втория печат на гърба на бюлетината.

В бюлетината за кмет са вписани наименованията на всички партии, коалиции, местни коалиции, регистрирали кандидати в съответния изборен район за съответния вид избор, и имената на независимите кандидати, ако има регистрирани такива, както и квадратче с „Не подкрепям никого“.

В БЮЛЕТИНАТА ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ В ДЯСНАТА СТРАНА са очертани толкова кръгчета, колкото са кандидатите от кандидатската листа на партията, коалицията или местната коалиция. Всяко кръгче съдържа трицифрения номер на кандидатите от съответната кандидатска листа.

КАК ДА ГЛАСУВАМЕ?

 

  • Oбщински съветници

За общински съветници гласуваме, като в квадратчето с номера на избраната партия, коалиция, местна коалиция или независим кандидат с химикал, пишещ със син цвят, се поставя знак Х или V.

При гласуването можем да дадем и предпочитанието си – преференция за конкретен кандидат, като поставим също знак Х или V в кръгчето с неговия трицифрен номер. Номерът и името на кандидата, за когото искаме да дадем предпочитанието си, ще открием на списъка пред избирателната секция или в кабината за гласуване.

  • Кмет на община или кметство

За кмет на община или кметство гласуваме, като в квадратчето с номера пред имената на избрания кандидат с химикал, пишещ със син цвят, поставите знак Х или V.

Ако не желаете да подкрепите нито един кандидат на партия, коалиция, местна коалиция или инициативен комитет, в бюлетината за съответния вид избор може да поставите знак Х или V с химикал, пишещ със син цвят, в квадратчето с надпис „Не подкрепям никого“.

  • Къде могат да гласуват хора с увреждания?

ОИК Велико Търново оповести мерките, позволяващи на хората с увредено зрение или със затруднения в придвижването, да се придвижват и да гласуват в изборния ден на територията на община Велико Търново, както следва:

  • Сградите с повече от един етаж, имащи секции и на горните етажи, в които са определени избирателни секции на първия етаж за гласуване на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването, са следните:
  • секция N 040400025, Велико Търново, ДГ ,,Ивайло“.
  • секция N 040400028, Велико Търново, ОУ ,,П. Р. Славейков“
  • секция N 040400060, Велико Търново, СУ ,,Г. Живков“
  • секция N 040400075, Велико Търново, СУ ,,Вела Благоева“
  • секция N 040400095, Дебелец, ДГ ,,Пламъче“
  • секция N 040400106, село Самоводене, ОУ ,,Хр. Смирненски“

Във всички останали секции на територията на община Велико Търново има достъпна среда за хората с увреждания.

Телефон за заявка за оказване на помощ на избиратели в изборния ден за град Велико Търново – 062/619 119. Дата и час за приемане на заявките – в рамките на изборния ден.

Транспортирането на избирателите с увредено зрение или със затруднения в придвижването ще се извършва с микробус, снабден с платформа и място за инвалидна количка – „Фолксваген Крафтер” ВТ 3956 ВК.

 

Така изглежда бюлетината за кмет на община Велико Търново.

 

Бюлетината с преференции за общински съветници

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *