Стопаните на котки неизбежно предават черти от своя характер на домашните си любимци

Учените са категорични, че с времето котките започват да приличат на своите стопани. Ако вашият пухкав домашен любимец е с наднормено тегло или страда от поведенчески проблеми, най-добре потърсете причината у себе си. Може би котката имитира несъзнателно поведението ви.

Според ново проучване от Университета „Нотингам Трент“ и Университета на Линкълн съществува безспорна връзка между характера на стопаните и поведението и здравето на котките им.

Резултатите сочат, че така, както характерът на родителите влияе върху развитието и нрава на детето, така и котките се влияят от своите собственици.

Изследването, публикувано в списание „PLOS One“, включва над 3000 собственици на котки във Великобритания. Участниците е трябвало да отговарят на въпроси за собствения си характер, както и за този на питомниците си. Стопаните са оценявани по Петфакторния модел за личността (известен още като Големите Пет) – екстраверсия (общителност, самоувереност, вълнение, търсене, топлина, активност и положителни емоции), невротизъм (степента, в която личността приема околния свят като заплаха и извън неин контрол), сътрудничество (степента, в която личността се нуждае от хармонични взаимоотношения с околните), отвореност към опита (степента, в която личността се интересува от интелектуален напредък и израстване) и осъзнатост (степента, в която личността желае да спазва общоприетите норми и правила).

Авторите на изследването са установили, че различните черти на стопаните са свързани с различно поведение при котките. Например собствениците, които са съобщили за поведенчески проблеми при пухкавите си четириноги, са имали по-високи резултати по показателя невротизъм. Котките на по-невротичните стопани също така по-често страдат от болести в резултат на стрес и наднормено тегло и имат по-агресивни, тревожни или боязливи характери.

При предишни изследвания подобна зависимост е установена и при кучетата и техните стопани.

„Повечето стопани възприемат домашните си любимци като на членове на семейството и изграждат близки социални връзки с тях. Следователно е напълно възможно домашните любимци да се повлияват от начина, по който хората взаимодействат с тях, и съответно различните им характери да са отражение на тези на собствениците им“, казва Лорън Финка от изследователския екип от университета „Нотингам Трент“.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *