Весела Лечева: Ще оставим ли Панов да управлява Велико Търново с „някои съображения“?

Констатацията, че Велико Търново няма стратегия за развитие на туризма, кметът нарича „обвинение“. Кметът не можа да се пребори градът да стане европейска столица на културата за 2019 г. Потенциалът на Велико Търново е огромен. Това го казаха от THR, световният лидер за анализи и стратегии в туризма.

„За всеки търновец е кристално ясно, че Даниел Панов управляваше със съображения, в смисъл съобразяваше се изцяло с Цветанов. Във вождистки стил Панов ни свежда някои съображения за предизборната кампания. Чудя се ПР-ите му в Северна Корея ли са завършили или при Милко Балев едно време?“. Това заяви кандидатът на БСП за кмет на старопрестолния град Весела Лечева в последния тв дебат.
„Констатацията, че Велико Търново няма стратегия за развитие на туризма, кметът нарича „обвинение“, каза Лечева и директно се обърна към досегашния градоначалник: „Истина ли е, че не сте приели стратегия на града и общината за развитие на туризма? ИСТИНА Е!“
На Панов не са му стигнали 5 години да приеме стратегия за развитие на туризма, откакто правителството е приело през 2014 г. Национална стратегия. Ама имало Общински план за развитие на Община Велико Търново 2014-2020 г., посочи още тя.
„Г-н Панов, Вие прочели ли сте си го изобщо този план? Или просто сте го възложили и платили на Велдер-Консулт ООД с общински пари?
ЗАЩОТО В ОБЩИНСКИЯ ПЛАН ОТ 10 РАЗДЕЛА И НАД 80 ПОДРАЗДЕЛА НЯМА ТУРИЗЪМ.
Общинският план е от 200 страници. В него само на стр. 48 и стр. 49 се пише за хотелиерство и ресторантьорство, като за туризъм. 2 от 200!!! Такава Ви е цялата работа!, атакува Лечева действията на Панов досега.
„Туризмът не е само спане и ядене, хотелиерството и ресторантьорство.
ТУРИЗМЪТ Е ПРЕДИ ВСИЧКО ИСТОРИЯ, ДУХ, ЦЕННОСТИ, ТРАДИЦИИ, КУЛТУРА, с които Велико Търново е толкова богат, и които ние можем да дадем на света.
МОЖЕМ, АМА НЕ ДАВАМЕ! Защото кметът Панов не можа да се пребори Велико Търново да стане европейска столица на културата за 2019 г.
Потенциалът на Велико Търново е огромен. Това го казаха от THR, световният лидер за анализи и стратегии в туризма. Техният главен мениджър, г-жа Соня Уерталично посети по моя покана Велико Търново, за да се срещне с бизнеса“, каза Лечева. И попита: „Вие г-н Панов, защо не дойдохте?
Европейската лига за икономическо сътрудничество съдейства за това посещение и това не струва на търновци нито стотинка.
Вие колко платихте друг да Ви прави Общинския план за развитие?
А сега за ОУТР. Заповедта в съответствие с чл. 15, ал. 1 от ЗТ за определяне на туристическите райони и техните столици е от 2015 г. Сега сме 2019 г., колко още години Ви трябват г-н Панов, за да разберете, че Велико Търново е център на туристически район „Стара планина“ и трябва да се създаде организация за управление на туристическия район? Четири години не Ви стигнаха да се запознаете с нормативната уредба и да я приложите, за да може Велико Търново да има организация, която да кандидатства по директни програми по линия на културно-историческото наследство“, атакува Лечева своя основен опонент.
В острия дебат, олипмийската шампионка продължи: „Не се излагайте като цитирате документи с 10-12 годишна давност, за да се опитате да подчертаете личното си участие. Я да видим какво сте допринесъл за Велико Търново? В целия „Стратегически план за развитие на културния туризъм“името Велико Търново се среща само на 2 страници, единия път във връзка с „възрожденското селище в близост до града“ (Арбанаси) на стр.27, а другия път във връзка с Никополис ад Иструм на стр. 32,за които се казва, че са основните културни ценности и трябва да се развиват, чрез т.н. LoCuS (Local Cultural System). Нито дума за града Велико Търново, за крепостта Царевец, за църквите и манастирите, за археологията, за Трапезица. Това е драстичен пример за Вашата „компетентност“!“
През целия дебат Лечева бе взела на прицел Панов: „И да знаете, г-н Панов няма първа, втора и трета Национална стратегия за развитие на туризма. Има една единствена действаща Национална стратегия за устойчиво развитие на туризма 2014-2030, съгласувана с Европейската комисия и със Световната организация по туризъм, приета от Министерски съвет на 14.06.2014 г.
Вие дължите отговор на търновци, какво направихте да развиете града като културно-историческа дестинация, като туристическа дестинация и като целогодишен поминък за хората, свързани с това. Да Ви припомня, че туризмът е 13% от БВП на България, с икономически мултипликатор 4, т.е. всеки лев привлечен, чрез туризма докарва още 4 лева във свързаните с него индустрии: строителство, транспорт, хранително-вкусова промишленост, селско-стопанство мебелна, специализирано образование, информатика и т.н.“
След острата азмяна на реплики, Лечева отново директно се обърна към Панов: „Понеже във Вашите съображения, пак не сте намерили време да отговорите на конкретните факти и данни, нека за пореден път да Ви задам въпросите, които интересуват търновци.
1. Защо след като Велико Търново е на 5-то място като потенциал и туристически атракции, по доходи от туризъм разделя едва 19-20 място?
2. Защо един турист оставя във Велико Търново едва 63,60 лв., 3 пъти по-малко, отколкото оставят средно туристите в България (186,70 лв.)?
3. Защо заетостта на туристическите обекти за настаняване е 18,3% годишно?
4. Защо най-ниско платените във Велико Търново са в сферата на туризма – 645 лв., т.е. едва половината от средната за страната заплата? Същото ниско заплащане е на хората работещи в сферата на културата и спорта във Велико Търново – 755 лв. с 40% по-малко от средното за страната.
5. Защо годишните приходи от туризъм във Велико Търново са едва 4.5 млн. лв.!!!
6. Вярно ли е, че Велико Търново пропуска да реализира годишно над 80 млн. лв. от културно-исторически и други видове туризъм, които пари биха могли да дойдат, ако достигнем само средната натовареност на туристическата база за страната и средните цени за България?
7. Преди 2 дни Бойко Борисов каза пред медиите, че „туризмът спада с 20%“. Какво е Вашето участие г-н Панов в този спад? Защото това не е просто Ваша лична некомпетентност и безхаберие, това е лишаване на Велико Търново от заслуженото му място сред европейските градове като исторически, културен и духовен център.
И само моля, спестете на търновци хвалбата, че с решение на НС по Ваше настояване Велико Търново е бил провъзгласен за историческа и духовна столица.
Велико Търново е историческа и духовна столица от времето на Асеневци, на всички велики български царе, на Патриарх Евтимий, Григорий Цамблак и редица други големи духовници и книжовници. Величието на града, неговата история, духовна сила и културни ценности не се измерва с узаконяване, чрез хартиени решения и кметска суета.
Впрочем да се включите приживе в книга с легендарните великотърновски кметове, това не е само суета, а диагноза добре описана от Дейвид Дънинг и Джъстин Крюгер.
И ще завърша с тяхна мисъл „Некомпетентният страда от илюзорно превъзходство, поради неспособността на некомпетентния да разпознава собствените си грешки“.

One thought on “Весела Лечева: Ще оставим ли Панов да управлява Велико Търново с „някои съображения“?

  • 25.10.2019 в 19:20
    Permalink

    Много вярно! Търновци заслужават повече.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.