609 четения

Децата от „Джуниър бенд“ свириха с американските си кумири Lucky Chops

МАЛКИТЕ МУЗИКАНТИ ОТ ОРКЕСТЪРА НА СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО „ДЖУНЪР БЕНД“ СБЪДНАХА ГОЛЯМАТА СИ МЕЧТА И СЕ КАЧИХА НА ЕДНА СЦЕНА СЪС СВОИТЕ КУМИРИ LUCKY CHOPS. Американската група гостува за първи път в България миналата седмица и свири в софийския музикален клуб „Джем“.

„Повече от четири месеца правих опити да се свържа с групата. Знам, че децата ми много харесват тези музиканти, които са започнали кариерата си именно като ученическа група. Ние свирим техни парчета и голямата мечта на моите хлапета беше да свирят с групата“, разказва ръководителят на „Джуниър бенд“ маестро Йордан Цветанов. И допълва, че след упоритите си опити той все пак успял да се свърже с музикантите, след това с мениджъра им и накрая с компанията, която организира гостуването им в България. След като всички по веригата казали „ОК“, музикантите от Lucky Chops се съгласили децата да посвирят с тях по време на саунд чека преди концерта им в клуба.

Хлапетата, пременени в тениски, на които пише „Луди фенове на Лъки Чопс“, пресрещнали своите кумири първо на улицата. „Момчетата от групата, като ни видяха, веднага се сетиха, че ние сме тези, дето искаме да свирим с тях. Заговорихме се, влязохме в клуба, децата започнаха да свирят и на Lucky Chops им светнаха очите. Оказа се, че трима от групата са нови и не знаят някои от старите парчета на групата, които ние знаем, и за да ги изсвирим, нашите барабанисти Ванислав Хаджипетков и Иван Чолаков седнаха последователно зад барабаните на Lucky Chops“, разказва маестро Цветанов.

Когато започнала подготовката за концерта, вместо да се скрият в гримьорните, американците седнали на масите до търновчетата и започнали да си говорят с децата за музиката. „Интересуваха се най-вече от балканската музика, на която аз не съм особен фен, но… Оставих децата да им свирят балкански ритми, да им разказват. Разменяха си инструменти, надъхваха се взаимно. Беше по-вълнуващо, отколкото децата си го мечтаеха“, признава маестро Цветанов. И допълва, че в един момент в какофонията от гласове чул, че хлапетата му увещават големите музиканти да оставят оркестърът да свири преди тях като подгряваща група. И Lucky Chops се навили. Така от публика оркестърът на СУ „Емилиян Станев“ се превърнал в участник в концерта.

През цялото време екип на предаването „На кафе“ от „Нова телевизия“ снимал цялата тази игра между музикантите. „Преди време идваха да ни снимат в училище и аз тогава споделих за страстта ни към Lucky Chops. И от предаването са го запомнили, не излъчиха записа, изчакаха да се случи тази среща. Правиха интервюта с децата, с американците също, които пред камерата казаха, че на много места по света имат последователи. Виждали са групи, които копират тяхната музика и формата им като група, но за първи път попадат на оркестър, при това ученически, който така майсторски да се справя с музиката им и с детайлите в нея“, разказва Йордан Цветанов. И допълва, че освен за „Нова телевизия“ неговите музиканти са били снимани и за току-що стартиралата интернет телевизия на двама от музикантите в Lucky Chops. Всъщност търновчетата са се оказали първите участници в тази телевизия.

В КРАЙНА СМЕТКА, „ДЖУНИЪР БЕНД“ СВИРИЛИ ТОЧНО ПРЕДИ LUCKY CHOPS. След това американските звезди обявили своите нови приятели, представили ги на публиката в клуба като подгряващата им група и започнали да свирят. През цялото време хлапетата се снимали с тях, танцували, ходили по сцената и се забавлявали.

„Истинското шоу започна след концерта, който приключи в полунощ. Моите деца отказаха да приберат инструментите си и изчакаха музикантите във фоайето, където забавата продължи. Американците дойдоха при нас и оставиха децата да свирят повече от час. По едно време и те не издържаха, извадиха инструментите и стана страшно… Слязоха цялата публика и собственикът на клуба, който леко се притесни от силната музика, защото фоайето не е шумоизолирано. И някъде в 1 часа след полунощ тези от Lucky Chops пак заговориха за балканска музика. Обаче аз реших да обърна разговора в друга посока и строих децата да изсвирят българския химн. Публиката се разплака, американските звезди буквално паднаха на колене пред хлапетата. Никога не съм преживявал подобна емоция, а и децата не са били по-щастливи и по-горди“, признава маестро Цветанов.

Тази година той заведе своите възпитаници в Италия, където децата бяха поканени да се включат в „Европейски творчески лагер”, заедно със свои връстници от Русия, Беларус, Унгария и Чехия. Там търновските деца се превърнаха в сензация. След това обраха овациите и в Казан, където бяха единствената ученическа формация в Международния фестивал на военните оркестри.

Сега децата на Йордан Цветанов се подготвят за новия си сезон. Те ще бъдат звездите в традиционния благотворителен коледен концерт, който СУ „Емилиян Станев“ организира. Там децата ще свирят заедно с талантливата Вася Попова.

Йордан Цветанов е създателят на „Джуниър бенд“, който съществува като оркестър вече осем години. Музикантите са на възраст от трети до единайсети клас, осем са момичетата. Когато са на сцената или по площадите, децата свирят, танцуват и пеят.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Снимката е от „Шоуто на Мавриков“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!