2684 четения

Край старата столица ще се пресичат два европейски транспортни коридора

За 10 минути ще се стига до високоскоростния път за Русе, а за 15 – до „Хемус”

 

ВИСОКОСКОРОСТЕН ПЪТ, А НЕ МАГИСТРАЛА ЩЕ СВЪРЗВА ВЕЛИКО ТЪРНОВО С РУСЕ И ЩЕ МИНАВА НА 3 КМ ЗАПАДНО ОТ СТАРАТА СТОЛИЦА. Това стана ясно от инвестиционния проект за стратегическия за цяла Българя инфраструктурен обект, който вече постъпи в Община Велико Търново. В документацията е представено проектното трасе на територията на общината. Разликата в статута обаче не е съществена за комфорта на пътуващите.

Магистралният път ще пресече настоящото първокласно шосе преди село Момин сбор, където е предвиден голям пътен възел. По трасето ще се излиза и директно на автомагистрала „Хемус“, чиято връзка ще е на около 10 минути с автомобил северозападно от Велико Търново, сочи обяснителната записка, с която „Борба” разполага. Петнайсетина минути пък ще са необходими, за да влезем на магистрала „Хемус”.

ПЪТЕН ВЪЗЕЛ ЩЕ ИМА И В РАЙОНА НА ДЕБЕЛЕЦ, В ПОСОКА „БРЯСТА”, ОТКЪДЕТО ЩЕ СЕ ОСЪЩЕСТВИ ВРЪЗКА С ШОСЕТО КЪМ ПРОХОДА НА РЕПУБЛИКАТА.

Ситуационният план потвърждава както приоритетното значение на двата големи инфраструктурни проекта за правителството, така и превръщането на Велико Търново и територията на общината в пресечна точка на два европейски коридора.

В момента тече едномесечен срок за представяне на възражения по инвестиционния проект за пътя Русе – Велико Търново, в ход е и процедура по съгласуване с експлоатационните дружества и заинтересованите институции, съгласно разпоредбите на ЗУТ. Предстои утвърждаване на трасето в Комисията за земеделски земи към Министерството на земеделието, храните и горите. Договорът за издирване на археологически обекти ще бъде подписан в началото на месец ноември 2019 г.

За построяването на АМ „Хемус“ до старата столица е осигурено гарантирано финансиране. В края на миналата година правителството на Бойко Борисов осигури целия необходим бюджет от 1,35 милиарда лева. Поставените срокове за строителство на всичките 134 километра са до началото на 2023 година.

Единственият препъникамък обаче може да се окаже статутът на пътя. При делото във Върховния съд срещу Оценката за въздействие върху околната среда магистратите излязоха с решение именно на база „магистрала”, докато в националната стратегия е фиксиран „високоскоростен път” и това променя казуса. Според запознати разликата между скоростен път и магистрала е доста значима не само по отношение на техническите показатели и проектирането заради максималната скорост за движение – съответно 120 и 140 км, но и в начина на пресичане, връзките и организацията на движението.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *