390 четения

Номинираха за „Будител на годината“ млад мъж, който възстанови физкултурния салон в Караисен

35-годишният Пламен Иванчев, който възроди занемарения физкултурен салон в училището в Караисен, е сред 16-те финалисти в кампанията „Будител на годината – 2019”. Номинацията му, която идва от журналистически екип, е одобрена от жури в състав – проф. Огнян Герджиков, д-р Милен Врабевски, проф. Пламен Павлов, Добрина Чешмеджиева, Кирил Калев, Елеонора Гаджева, Снежана Йовева-Димитрова и Ива Дойчинова. Пламен Иванчев се съревновава със създателите на първата денонощна библиотека в София, с д-р Шеип Панев, който преглежда безплатно хора в Северозападна България, Никола Рахнев – засадил един милион фиданки у нас, и други.

Пламен е родом от София, но баба му и дядо му живеели в Караисен и той често прекарвал ваканциите при тях. С годините обаче културните и спортните мероприятия в селото преживели застой и у мъжа се зародила мечтата да закипи отново живот в малкото населено място. Хрумнало му, че ако има подходящо помещение, в което да се събират деца и млади хора, нещата ще се променят в положителна посока. Открил подходящо място в сградата на старото училище, което от 20 години не функционира. Занемареният физкултурен салон му се сторил идеален за целта и инициирал ремонт. Обновяването продължило няколко месеца и включвало изчистване от боклуци, пребоядисване на стените, подмяна на електрическата инсталация, монтиране на нова дограма и преостъкляване. В реновирането били вложени 5000 лв., които Пламен успял да събере с помощта на сдружение „Един процент промяна“ и десетки дарители, които повярвали в каузата му.

Физкултурният салон отваря врати за посетители на 14 юли 2018 година и бързо става любимо място за децата и младежите в Караисен. В помещението започват да се провеждат тенис турнири, тренировки по капоейра и спортни танци. В него идват и тийнейджъри, които провеждат сбирки,ь посветени на философията и историята.

Пламен създава и екопътека с виртуална карта със забележителностите в Караисен и околността с цел да привлече повече туристи.

За добрата си инициатива 35-годишният мъж бе поощрен миналата година от президента Румен Радев.

Вдъхновяващият столичанин има още идеи за социализиране на селото и огромна мотивация да ги реализира, за да даде пример на младите хора и поводи да се връщат в Караисен.

Желаещите да подкрепят Пламен в кампанията могат да дадат вота си за него на сайта на БНР. Крайният срок, до който се зачита всеки глас, е 0:00 часа на 31 октомври.

Церемонията „Будител на годината – 2019” ще бъде излъчена по БНТ на 1 ноември – Деня на народните будители, от 23:30 часа.

През 2015 година учителката Мариана Пенчева от Велико Търново, която отглежда девет социално слаби деца, бе класирана в челната тройка на кампанията.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *