379 четения

Огнян Костадинов обновява турбините на двата си веца край Велико Търново

След обновлението за над 2 млн. лв. съоръженията ще произвеждат по 500 киловата еленергия

 

ПРОЕКТ ЗА ПЪЛНА РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ДВЕТЕ СИ ВОДНОЕЛЕКТРИЧЕСКИ ЦЕНТРАЛИ – „СИНИ ВИР” И „ЛЕДЕНИК”, Е ВНЕСЪЛ БИЗНЕСМЕНЪТ ОГНЯН КОСТАДИНОВ – съпруг на бившия народен представител от НДСВ Марияна Костадинова. Двете централи той купи в периода 2002 – 2003 г. за близо милион лева. В плановете му влиза тотално обновление на турбините, както и на съпътстващата ги инфраструктура. Ремонтите и въвеждането на новите машини в експлоатация са съгласувани с Регионалната екоинспекция. С новите турбини производителността ще нарасне до около 500 киловата на час, като по актуални тарифи НЕК приоритетно изкупува енергията от възобновяеми източници по средно 6 стотинки. Така брутната печалба от „Сини вир” и „Леденик” ще е почти 300 лв. на час, изчисляват експерти.

За новите мощности и турбини е необходимо увеличаване на разрешеното водно количество за преработване посредством новото хидрогенераторно оборудване с консумация, която ще скочи от 3 на 4 кубика вода на час само за първата централа.

Така лимитът на ползваната вода ще бъде увеличен от 150 милиона кубика на година на 200 млн. кубика.

ФИРМАТА „РАЙТЪР” НА КОСТАДИНОВ БЕ И СРЕД ОСНОВНИТЕ КРЕДИТОРИ НА РАДИОЗАВОДА, КОЙТО БЕ СЪЩО НЕГОВА СОБСТВЕНОСТ, след като бе приватизиран през РМД. В крайна сметка фирмата изпадна в несъстоятелност, преди да бъде купена за 6 млн. евро от „Кроношпан” през синдик.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *