3 мита за съня

Знаете, че качественият сън е едно от най-важните неща, от които човек се нуждае. Трябва да спите около 8 часа и то без прекъсвания, за да сте бодри на следващия ден и да може да се справяте със задълженията си. А и недоспиването води до затлъстяване и трудна концентрация. Ето и някои от най-разпространените митове за съня, според Ребека Робинс, доктор на науките, която е провеждала много изследвания за съня.

1. Алкохолът помага за бързо заспиване

Обикновено след тежка нощ, в която сте си пийнали повече алкохол, се прибирате вкъщи изморени и веднага заспивате. Това е така, защото сте пияни и алкохолът “събаря” тялото ви, но е сигурно, че ще се пробудите поне няколко пъти през нощта, ако заспите след напиване. Алкохолните напитки дори влошават симпотмите на сънната апнея и качеството на съня. Затова и се събуждате изморени след пиянска нощ – не просто заради напиването, а и заради лошият сън.

2. Добре е да спите на топло

Естествено, трябва да се завиете добре, когато заспивате, защото по време на сън тялото ви се отпуска. Но в самата спалня трябва да е хладно – най-добре е да е между 18 и 20 градуса. Ако температурата вътре е по-висока, това ще доведе до накъсване на съня и до сънуване на кошмари, обяснява Робинс пред “Pop Sugar”.

3. На възрастните им стигат и 5 часа сън

Знае се, че малките деца трябва да спят по 10-12 часа, а подрастващите поне по 8-9 часа. Но пълнолетните също се нуждаят от качествен и продължителен сън, за да са в добро здравословно състояние. Когато се занимават едновременно с университет и работа, или когато вече имат деца и семейство, и работят, много хора започват да спят доста по-малко заради тези задължения. И смятат, че 4-5 часа са им достатъчни. Американската академия по медицина на съня отбелязва, че възрастните трябва да спят най-малко 7 часа на нощ. Ако спят по 5 часа, това значително повишава риска за развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Източник: struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *