58 четения

Съвременният човек произхожда от земите на Ботсвана

Учени уточниха, че съвременният човек Хомо сапиенс сапиенс произхожда от Южна Африка – от район в северната част на Ботсвана, съобщи АФП.
Там общият ни предшественик е живял преди 200 000 години, преди да мигрира 70 000 години по-късно, пишат специалистите в сп. „Нейчър“.
Връщайки се към корените на генетичното ни дърво, те са установили „родината на предците“ на Хомо сапиенс сапиенс.
„Отдавна знаем, че съвременният човек се е появил в Африка преди около 200 000 години. Но досега не знаехме, къде точно“ – каза на пресконференция ръководителят на изследването Ванеса Хейс.
Учените са използвали методите на генетичната генеалогия, които дават възможност да бъдат проследени моделите на миграциите. Те са анализирали 200 митохондриални генома – генетични маркери по майчина линия, взети от популации, живеещи в наши дни в Намибия и РЮА – регион, смятан отдавна за една от люлките на човечеството.
ДНК изследванията са разкрили наличието на най-древната генетична майчина линия, наричана „L0“, която все още присъства в популациите. След това те са изследвали географското й разпръскване.
Сравнявайки геномите, специалистите са успели да изолират общ предшественик – коизан, чиито представители има и в наши дни. Според тях всички хора, живеещи в Африка и извън нея, са негови наследници.
Районът е голям колкото Нова Зеландия, разположен е южно от р. Замбези, която извира от сегашна Намибия, пресича Северна Ботсвана и стига до Зимбабве. Сега той е пустинен – Калахари, но някога е бил с пищна растителност, с голямо езеро, което е изчезнало.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!