879 четения

Търновец разработва приложения за предпазване от трудови злополуки и от агресивни хора

Станко Станков се е заел да прави софтуер за т.нар. „умни“, или автономни автомобили

 

ПРИЛОЖЕНИЯ ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ТРУДОВИ ЗЛОПОЛУКИ И ЗА РАЗПОЗНАВАНЕ НА АГРЕСИВНИ ХОРА Е РАЗРАБОТИЛ СТАНКО СТАНКОВ. Той е програмист, разработва софтуер за различни фирми, а в свободното си време пише приложения, които могат да направят живота ни малко по-безопасен.

„Помниш ли, преди няколко месеца в Габрово имаше бунт след един много нашумял случай в супермаркет. Там трима роми бяха нападнали магазинер. И понеже съм роден в Габрово, се замислих дали подобни ситуации не могат да бъдат разрешавани по-бързо. И написах приложение, което може да разпознава агресивни хора. Ако аз сега извадя нож и ти имаш в телефона си това приложение, веднага ще получиш сигнал, че съм разпознат като агресор, а ножът в ръката ми – като оръжие“, разказва Станко. И допълва, че този софтуер, който представлява сложна математическа формула, може да бъде инсталиран във всеки телефон или компютър и освен че ще дава звуков сигнал, той ще праща сигнал и до органите на реда, до СОД, докъдето притежателят му реши. „Цялото нещо в магазина е продължило 8 минути. И вместо потърпевшите да чакат някой да се престраши или да се сети да позвъни в полицията, това приложение вече ще е изпратило сигнал докъдето трябва“, уточнява още програмистът, който разработва уеб приложения, прави уеб дизайн, вградени системи, но най-вече разработва изкуствен интелект.

Такъв изкуствен интелект е и едно от най-новите приложения, които търновецът е измислил – за предпазване от трудови злополуки. Софтуерът му е предназначен най-вече за фирми с широки халета и много машини. „Въпреки че смятаме машините роботи за умни машини, човек може много сериозно да се рани на тях, ако за секунда изгуби концентрация. Или дори да се случи нещо много по-лошо от нараняването. Така ми дойде идеята за специализиран софтуер, в който съм използвал изкуствени невронни мрежи, или иначе казано – изкуствен интелект. Вграден в телефон, в камерите за наблюдение, в компютрите, в машините дори, този изкуствен интелект предупреждава навреме, когато човек е в опасна близост до някаква такава машина. И машината получава сигнал и спира да работи, за да предотврати злополуката“, разказва Станко.

ОБРАЗОВАТЕЛНО И СУПЕРИНТЕРЕСНО Е НАЙ-НОВОТО ПРИЛОЖЕНИЕ, КОЕТО СТАНКО РАЗРАБОТВА. То позволява всеки, който има това приложение, да изпрати до IP адрес изображение, кадър, клип, част от филм, картинка, снимка, каквото иска. „Пращаш един кадър например и искаш да знаеш болни ли са растенията на този кадър или пък какви животинки виреят около тези растения и съответно получаваш отговор. Този специализиран софтуер прави видеоанализ на данните, които получава, и връща отговори на зададените въпроси. На практика можеш да питаш всичко за картинката, която те интересува“, обяснява Станко и допълва, че се е заел да прави софтуер за т.нар. „умни“, или автономни автомобили. „Е, ние още не можем да караме такива коли, които сами се карат, но по света ги има вече. И това, което мога да вградя като софтуер в техните ужасно много компютри, които ги задвижват, е приложение за спасяване на пешеходци например. Когато колата „усети“ или „види“ човек на пътя, спира“, обяснява Станко, който в момента прави докторантура в Техническия университет в Габрово именно в тази сфера – „Изкуствени невронни мрежи за разпознаване и класификация на обекти“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

3 коментара за “Търновец разработва приложения за предпазване от трудови злополуки и от агресивни хора

 • 30.10.2019 в 11:19
  Permalink

  Доста умно. А какво ще стане, ако в полицията идват по 50 фалшиви сигнала всеки ден от умното приложение? Ще подскажа – полицаите ще започнат да ги пренебрегват и да не обръщат внимание. Когато 51-вия сигнал е действителен, те така и няма да отидат. Подходящо име на приложението е Лъжливото овчарче – авторът да прочете съответната приказка.

  Отговор
 • 30.10.2019 в 14:13
  Permalink

  Глупави хора , глупави коментари.
  Това е много хубаво и необходимо за нашата ширина, ако се преборим и предвидим агресиятя ще се намалят и смъртните случаи от катастрофи в България и в страни като нашата. Много важни разработки. Дано станат такива устройства задължителни за всички коли. Когато се превиши скороста да се блокират . Умно момче. Продължавай в този дух и успех.

  Отговор
  • 19.11.2019 в 11:19
   Permalink

   Глупави хора наистина (като теб) с наивни коментари.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *