3848 четения

Всяка пета пусната бюлетина в региона – недействителна

Над 25 хиляди души във Великотърновска област са отишли до урните, но вотът им е бил нахалост

 

ГЛАСЪТ НА ВСЕКИ ПЕТИ, ПУСНАЛ БЮЛЕТИНА НА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ, Е ОТИШЪЛ НАХАЛОСТ. Справка на „Борба“ от протоколите в общинските избирателни комисии показа, че в региона има над 25 хиляди недействителни бюлетини, което е рекорд. Никога досега цифрата за неотчетените в нечия полза бланки не е била толкова фрапираща. Потресаващо непознаване на системата на гласуване, масово бъркане с преференциите и нека си го кажем – неграмотност, са причините, които се налагат от само себе си. Според членове на комисии най-масовото объркване е дошло оттам, че гласуващите масово са отбелязвали предпочитаната преференция, но без да отбелязват номера на партията.

4321 са недействителните гласове за съветници само в община Велико Търново. С тази бройка в местния парламент спокойно можеха да влязат поне седем души, изчисляват експерти. До урните са отишли 32 543-ма, но доста от тях – напразно. В община Горна Оряховица ситуацията е още по-трагична. 18 хиляди гласували – 4122 недействителни. И тук не става дума за надраскани или скъсани бланки, а за досадни грешки при попълването и пропуски в отбелязването на номерацията.

ВСЕКИ ПЕТИ В СТРАЖИЦА – ГЛАСУВАЛ НА ВЯТЪРА. 1743 са тук недействителните бюлетини на редовни гласоподаватели. От местната Общинска избирателна комисия пък информират за 6486 гласували и положили подписи на протоколите. Наша справка показа, че и в Елена има множество недействителни гласове. При 4299 стигнали до урните над 640 са сгрешените бюлетини. В Златарица също всеки пети се е объркал при вота. Цифрите са красноречиви – 2467 гласували, повече от 600 – недействителни. Същото е и съотношението в Павликени – 10 241 упражнили право на вот, 2152-ма се оказват с недействителни бюлетини. В Свищов от 15 400 гласували – 2885 с нередовни гласове. Най-тревожно обаче е съотношението в Полски Тръмбеш, където всеки четвърти е сгрешил. Там от 6668 гласували – 1511 са с недействителни бюлетини.

 

КЪДЕ СА МИ ПРЕФЕРЕНЦИИТЕ?!

 

Няма кандидат, който да не се пита точно това. Наша справка показа, че участници на предишните избори имат двойно по-малък личен резултат. Един от избраните за съветници във Велико Търново – Мирослав Трифонов, който бе и зам.-шеф на предишния местен парламент, втрещи социалните мрежи с пост, в който описва как сам е гласувал за себе си преференциално в неговата секция, а после останал изумен, че имал отчетена 0.

Причина за нереализираните и спаднали преференции са множеството кандидати за съветници – само във Велико Търново над 300, което разпилява вота. Другата причина са недействителните, объркани бюлетини, категорични са запознати с материята.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

Един коментар за “Всяка пета пусната бюлетина в региона – недействителна

  • 30.10.2019 в 12:33
    Permalink

    Има нещо гнило тук , не се изисква да си атомен физик , за да задраскаш две квадратчета. По- скоро мирише на масова подмяна и фалшификация на изборите.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *