135 четения

Билков чай и бременност: това да, това – не

Много бременни избягват сериозно кафето заради кофеина, алкохола, пушенето и ненужните лекарства, но не се замислят дали да пият чаша билков чай – правят го, защото е полезен. По принцип да, полезен е, но бъдещите майки е добре да помислят още веднъж, защото отварите могат да бъдат по-силни от лекарствата по рецепта и могат да имат странични ефекти.

Повечето съставки на билковите чайове е безопасно да се приемат в малки количества, но някои не са безобидни. Освен това, въздействието на само някои от билките е анализирано по отношение на бременните.

И тъй като не е ясно точно какво количество чай влияе на развиващия се плод, е най-добре да се консултираме с лекуващия лекар, преди да отпием от него.

Как да определите кои билкови чайове можете да пиете

Няма регламент, който да се отнася конкретно за билковите отвари и които да се смятат за безопасни при консумация. Смята се например, че чай, приготвен от мента и мащерка, е безопасен в малки количества, докато сте бременни или кърмите.

Но прекомерната употреба на всеки чай може да предизвика здравословни проблеми у вас или вашето бебе – билките в чайовете са по-концентрирани, отколкото в храната, така че биха могли да навредят.

Много от билките могат да са вредни, а някои дори могат да увеличат риска от спонтанен аборт, преждевременно раждане или ниско тегло на бебето при раждане.

Избягвайте следните билки, ако сте бременна или кърмите:

– Равнец

– Люцерна

– Ветивер

– Черен оман

– Имел

– Хибискус

– Дафинов лист

– Лимонена трева

– Корен от сладник

– Хидрастис

– Пелин

– Коприва

– Пасифлора

– Дива мента

– Римска лайка

– Розмарин

– Градински чай

Това не е пълен списък, затова винаги питайте личния си лекар дали е безопасно да пиете определена билка през бременността.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!