Над 200 души вече работят в „Кроношпан“ и получават средно възнаграждение над 1100 лв.

420 млн. лв. вложени от компанията във Велико Търново от появата й досега

 

СРЕДНОТО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ НА ПЕРСОНАЛА, АНГАЖИРАН В КОМПАНИЯТА „КРОНОШПАН“, ПРЕВИШАВА С БЛИЗО 30% СРЕДНАТА ЗАПЛАТА ЗА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, която по данни на НСИ за третото тримесечие на тази година е била 885 лева.

От „Кроношпан България“ се гордеят и с това, че средната възраст на заетите в дружеството е 39 години, като 70% от тях са с висше или средно специално образование. Над 200 души работят в представителството на „Кроношпан България“ във Велико Търново, а след завършването на инвестиционната програма на компанията през 2020 г. работните места ще надхвърлят 260.

ОТ ПОЯВАТА СИ В СТАРАТА БЪЛГАРСКА СТОЛИЦА ДО ДНЕС ФИРМАТА Е ВЛОЖИЛА В ОБНОВЯВАНЕТО НА СВОЯТА ПРОИЗВОДСТВЕНА БАЗА НАД 420 МЛН. ЛВ.

Освен в модерни съоръжения и във въвеждане на най-новите технологии в сектора „Дървопреработване“ от „Кроношпан България“ влагат изключително много в подготовката и развитието на своите служители. Така например специалистите, които обслужват новата линия за производство на MDF, ще преминат през вътрешнофирмено обучение в някои от заводите на компанията в Европа.

Неслучайно компанията си партнира с едно от средните училища във Велико Търново за въвеждане на дуална форма на обучение. В резултат на това преди две години беше открита специалност “Автоматизация на непрекъснати производства, а с помощта на дружеството е оборудван и кабинет за практически занятия. Учениците от първия завършил випуск ще получат предложение за работа в компанията. И тъй като най-големият капитал на „Кроношпан България“ са хората в екипа на компанията, постоянно се инвестира в повишаване на квалификацията на служителите чрез вътрешнофирмени обучения и специализации.

ОСВЕН НА СВОЯ МЛАД ЕКИП ИНДИРЕКТНО КОМПАНИЯТА ОСИГУРЯВА ЗАЕТОСТ НА НАД 3000 ДУШИ, АНГАЖИРАНИ В СЪПЪТСТВАЩИ ДЕЙНОСТИ ПО ТРАНСПОРТ, дърводобив, поддръжка, строителство, мебелно производство, а сега и в процеса по събиране и оползотворяване на дървесни отпадъци.

Дружеството е инвестирало и в закупуването на индустриални площи от бившия Радиозавод с цел създаване на клъстер за мебелната индустрия. В него ще бъдат съсредоточени фирми, които използват продуктите на компанията в своето производство.

Целта на „Кроношпан България“ е да бъде привлечен стратегически партньор – водещ мебелен производител от Централна и Западна Европа или Близкия изток, с който да доразвие местната мебелна индустрия. Когато това стане факт, ще бъдат осигурени допълнително до 500 работни места в региона.

С. МАРИНОВ

9 thoughts on “Над 200 души вече работят в „Кроношпан“ и получават средно възнаграждение над 1100 лв.

 • 29.10.2019 в 12:43
  Permalink

  Знае ли се колко милиона кубици дърва са изсекли за последната година и какви са плановете им за изсичане на горите в България?

  Отговор
 • 29.10.2019 в 14:17
  Permalink

  200 работни места, а изсичат поголовно вековни гори, тровят въздуха на над 70 000 души … това ли е цената, която трябва да плащаме всички, за да може 200 човека да вземали малко над средната за града заплата ??? Нещо положително за града направи ли този завод и неговите босове, един лев за Етър примерно дадоха ли, за инфраструктура дадоха ли ??? Наляли незнам си кви милиони в завода, ами наливат, нали с тва после ще избиват ще правят пари … някой някъде може и да намазва от появата на този завод в града, но 99.9% от хората са на загуба в много неща от него !

  Отговор
 • 29.10.2019 в 16:43
  Permalink

  1. изсичат горите ни
  2. тровят въздуха в града ни
  3. експлоатират хората ни
  Кой им разреши да си правят фабриката в нашия град? Защо не я направиха в Австрия или Германия??

  Отговор
 • 30.10.2019 в 23:20
  Permalink

  защо ги изгониха Бургазлии,защотото им замърсяваха въздуха,но срещу крупна сума нащият кмет им разреши.

  Отговор
 • 31.10.2019 в 10:32
  Permalink

  който ги е довел, той да ги изгони! това е изключително вредно предприятие в много отношения

  Отговор
 • 31.10.2019 в 14:12
  Permalink

  Изсичат горите заради този завод. Присовската гора послед нощ тихомълком уж никой не знае уж никой не вижда я изсичат. За какво са суперлативите на полиция и политици. Мафията ви бие по всички параграфи.

  Отговор
 • 31.10.2019 в 17:10
  Permalink

  Така го казвати все едно Кроношпан е влязъл и е изнесъл гората без да я платят и без разрешителните които знаете много добре кой издава. Отделно може да сравните дима от комините на съответната компания и някои други фабрики около Южният П. Възел /работят след 22ч/. И последно помислете си кой друг в областта дава над 1000 лв заплата и си осигурява работниците на толкова без да е шуробаджанак 😉

  Отговор
 • 24.11.2020 в 13:40
  Permalink

  Изследването на Европейската Агенция за Околната Среда показва (виж линка по-долу), че България има най-лош показател за смъртност вследствие на замърсяването на въздуха на глава от населението. При 13 900 смърни случая на година излиза, че се пада средно около по 1 на 500 души, което ще рече, че за населено място като В.Търново с близките околности смъртните случаи излизат да са около 50 годишно. Само че това е една усреднена картина, и като се има предвид, че в извънградските райони няма кой знае какви замърсители, изглежда по-вероятно във Великотърновския регион смъртните случаи да клонят към 100 или повече души годишно. Като се изчислят дяловете на замърсителите на въздуха, могат също така да се изчислят и приблизителния брой смъртни случаи, които се асоциират с определен замърсител. Съответно може да се прецени и доколко има смисъл някои замърсители да се толерират в региона. Напр. замърсител като Кроношпан ще се асоциира с определен брой смъртни случаи на годишна база, както и общо за 15те години на дейността му в града. Съответно, ще може да се напраят изводи доколко има смисъл завод с около 200 работни места, асоцииран със съответния брой смъртни случаи да продължава да бъде толериран в региона…

  https://www.theguardian.com/environment/2020/nov/23/european-governments-failing-to-protect-citizens-from-air-pollution-data-reveals?CMP=share_btn_fb&fbclid=IwAR3xuvNxLXQoMTR_9osnw-yBq0MxBmOcA9iuD5sWEKMjdidbZgKg2MIc6HM

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *