231 четения

Онлайн група помага за откриване на кръводарители, какво трябва да знаят нуждаещите се

На 29 октомври 2018 година стартира Фейсбук групата „КРЪВОДАРИТЕЛИ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И РЕГИОНА“ и до днес с нейна помощ са били спасени десетки човешки животи. В нея всеки може да публикува апел за кръводарители и да получи съдействие, ако има затруднения във връзка с процедурите по кръвопреливане. Двигател на благородната мисия е търновката Краси Драганова, която следи за спазването на реда и правилата в онлайн общността.

В групата има листа с потенциални кръводарители, а за да може да е полезна на максимално много хора, всички доброволци попълват анкети, в които отбелязват кръвната си група. По този начин, когато има болен с рядка кръвна група, по-бързо може да се открие подходящ човек, който да му помогне.

За да може да се случи възможно най-бързо набирането на нужното количество кръв, близките на пациентите следва да заявят колко банки са нужни, в коя болница и отделение в областта е настанен човекът, името и годините му. Задължително трябва да бъде оставен телефон за връзка – за предаване на бележката, удостоверяваща кръводаряването за конкретния пациент. Когато бъде набавено необходимото количество, инициаторите задължително отразяват, че кампанията е приключена, и по този начин може да се премине към осигуряване на кръв за друг болен.

Благодетелите следят и дали някъде в региона върви търговия с кръв, апелират към всички да не остават безразлични към това престъпление и ако станат свидетели на кръводаряване срещу заплащане – да сигнализират в полицията.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *