1971 четения

Търновец пусна на пазара 1000 опаковки хранителна добавка от бял трън за черния дроб

Владислав Иванов представи продукта си „Хепавив” на международна конференция за биоантиоксидантите в Несебър

 

ТЪРНОВЕЦЪТ ВЛАДИСЛАВ ИВАНОВ НАЙ-СЕТНЕ ПУСНА НА ПАЗАРА 1000 ОПАКОВКИ ОТ ХРАНИТЕЛНАТА СИ ДОБАВКА „ХЕПАВИВ”, направена на базата на белия трън и лечебна за черния дроб. Продуктът е зареден във В. Търново и още няколко от големите градове. Преди това добавката е представена на Третата международна конференция за биоантиоксидантите в Несебър. Темата на конференцията е била „Натуралните биоантиоксиданти като вдъхновение за хранителната и фармацевтичната промишленост“. Научен консултант на проекта е друг търновец – доцент Петко Денев, шеф на Лабораторията за биологично активни вещества към БАН в Пловдив. За пускане на пазара Владислав Иванов през тази година си регистрира фирма „Фитовив” ООД заедно със съдружничка.

ТОЙ Е ОТ СЕМЕЙСТВО НА ЛЕКАРИ, НО НЕ Е СТАНАЛ ДОКТОР, А УЧИТЕЛ. Страстта към химията, биологията и познанието провокира преди две години у 48-годишния мъж ново начинание. Случайно му попада информация за свойствата на белия трън, който е познат от 2000 години, но едва през последните 100 г. в Европа намира приложение в различни сфери. „Започнах да търся къде се продава тази билка и попаднах на един човек, който от години се занимава и извлича масло, което продава по целия свят и основно в Германия. Заради наличието на витамин Е в белия трън там ползват неговото масло в козметичната индустрия, за лечение на нокти, кожа, коса и какво ли още не. Още при събирането на информация разбрах, че витаминът стимулира черния дроб“, разказва Влади.

СЛЕД КАТО УСПЯЛ ДА СИ НАБАВИ СЕМЕНА, ТОЙ СЕ ОПИТАЛ В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ ДА ГИ СМЕЛИ, но заради тяхната твърдост това се оказало мисия невъзможна, дори и със скъпа техника от хранително-вкусовата промишленост. Трябвало да бъде 100% сигурен, че от семената може да се направи нещо полезно за здравето. Тогава, пак преди две години, случайно му попаднала статия за една лаборатория в Пловдив, която се занимавала с такива изследвания. Така се започнало с търновеца Петко Денев, който се оказал много млад, но вече доцент и с множество награди в сферата на биохимията. Освен това и двамата се оказали възпитаници на Природо-математическата гимназия в старата столица. В лабораторията в Пловдив направили изследването, което доказало антиоксидантната активност на белия трън. Така, бавно, но сигурно Владислав Иванов започнал да развива начинанието си, което проработило и вече е на пазара.

„Нашата добавка не е извлек, а чиста механична маса на биоосновата. Трябва да се консумират по три лъжици на ден в кисело мляко, мюсли, овесени ядки или някаква друга закуска, която да не е гореща. Така храната става здравословна“, споделя Влади. Той признава, че засега няма голяма разгласа на продукта, но скоро ще пусне в мрежата специален клип за нея. Казва още, че инвестициите са големи за неговите възможности и все още възвращаемостта е малка, но от много аптеки вече са започнали да съобщават, че има търсене на добавката, макар да са минали само 20 дни от пускането на пазара.

Основният бизнес на създателя на „Хепавив” е изработването на ръчни керамични украшения в ателието му в Леденик, от което си вади хляба. Бившият начален учител обаче е човек с многостранни интереси и има още доста идеи в различни области.

Нели СУКОВА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!