Местни избори 2019

БИТКАТА ЗА ГОРНА ОРЯХОВИЦА Явор Божанков: „В неделя е решаващият избор между застой и прогрес. Горна Оряховица ще има модерен кмет”

Сблъсъкът между мен и Добромир Добрев е между желанието да работиш за града си или за лична изгода

 

– Г-н Божанков, за какво е сблъсъкът в тази кампания?

– Сблъсъкът е между две личности, но всъщност между две разбирания за света и живота. Аз и Добромир Добрев имаме диаметрални различия. Той е показал своята ценностна система – с кои хора се обгражда, кои приоритети си поставя, какво качество изисква. Манталитет, изграден в питейното заведение. В своята работа дотук аз също съм показал качествата си: като ръководител – показвам личен пример и вдъхновявам, като народен представител – не се поддадох на натиск и подкрепих важни каузи за хората. Като кандидат за кмет заявявам намерението си да изисквам отговорност и контрол, за да въведа ред в нашата община.

Не смятам, че сегашното управление е дясно. То просто е задкулисно и корумпирано. Затова сблъсъкът всъщност е между желанието да работиш за града си или за лична изгода.

Горнооряховци са умни и мислещи хора. Те много добре знаят кой кой е.

В тази кампания се сблъскват и две визии. Едната е град с нови плочки по площада, но без хора, които да се разхождат по него. Втората – на град, в който подкрепата се дава на предприемчивите, за да променят средата на живот. Само икономически силен и богат град може да предложи на гражданите си по-добри услуги и качество на живот.

– Как си представяхте предизборната кампания, преди да се включите в нея?

– Мислех, че сюжетите от фейлетоните на Алеко Константинов са останали в миналото. Тази кампания ме опроверга. Върху мен и екипа ми се стовариха фалшиви обвинения. Благодарен съм на хората, че не повярваха на скалъпените истории. Не всички са маскари. Затова има смисъл да се гласува.

В първия тур на изборите въоръжени мускулести момчета плашеха хората в селата, за да не се осмелят да гласуват. Внесли сме сигнал в прокуратурата за това. Те са от „Делта гард“ – фирмата, която получава 240 000 лева на година, за да пази парковете в града. Така и не ги опазва.

Цивилен полицай провокира наш представител. Една телевизия услужливо отразява това, но забравя да спомене, че съдът го оневинява.

Държавният апарат беше впрегнат да работи срещу нас. Институциите реагираха веднага на фалшив сигнал по имейл, но вече пети ден не реагира по официалните ни сигнали.

 

ГЕРБ ЗНАЕ – ОТИДАТ ЛИ ХОРАТА ДО УРНИТЕ, ТЕ ЩЕ ГО ИЗМЕТАТ ОТ ВЛАСТТА. ЗАТОВА С ВСИЧКИ СИЛИ СЕ БОРИ ДА ОМАСКАРИ ТЕЗИ ИЗБОРИ

 

Огромен брой фалшиви профили опитват да отблъснат хората от урните. Няма да успеят.

Когато човек води кампанията си мръсно, не можем да очакваме друг стил в работата му като кмет. Единственият начин да противодействаме е като гласуваме на втория тур.

Благодарен съм за тези 30 дни, защото кампанията ми даде шанс да се срещна със стотици хора, да ги изслушам и да поема ангажименти, които ще изпълня, ако бъда избран за кмет. Бях във всички квартали на града и във всяко населено място, чух хора с всякакви професии и от различни етноси. Всеобщото усещане е желание за промяна. Жажда за ново и модерно управление.

– Можете ли да промените това? Коя е вашата кауза в тази кампания?

– Моята мисия е да докажа, че младите имат място в управлението на страната и на родните си места. Да покажем, че се справяме по-добре от изхабените политици на прехода. Необходимостта от модерни, образовани хора с чисти биографии е очевидна. Именно моето поколение може да върне надеждата, че всичко ще бъде наред.

Заставам пред избирателите със своя опит. Преди години създадох най-голямото обединение на малки компании в рециклиращия сектор. Успях да привлека и задържа млади лидери в екипа ми. Днес водя своята кампания с доказани експерти, всеки един от тях е млад родител и отглежда своите деца в Горна Оряховица. Ние най-добре разбираме от какво има нужда нашето поколение. Стоя най-близо да индустрията и съм решен да създам всички условия за нейното развитие тук.

 

НЯМАМЕ ИЛЮЗИИ, ЧЕ СТАРИЯТ КМЕТ МОЖЕ ДА ОБЪРНЕ ПОСОКАТА НА РАЗВИТИЕ

 

Той не се справи с нито един ключов проблем през последните осем години. Нищо ново и модерно не може да се постигне със стари политици. Алтернативата давам аз чрез екип, в който влизат успешни местни предприемачи като Пламен Стоянов, компетентни еколози като Елена Григорова, всеотдайни лекари като д-р Ренета Гонгалова. Обкръжението на един лидер говори за самия него. В това отношение очевидно превъзхождаме опонентите ни.

– Имаше ли в тази кампания сблъсък на идеи?

– За моя опонент тя премина в хвалене какво е построил за два мандата. Ние не отричаме направеното. Отричаме начина, по който е направено – на двойно и тройно по-високи цени, без никакъв контрол за качеството, без никаква естетика.

Ние представихме подробна управленска платформа и излязохме с четири детайлни плана за справяне с основните проблеми. За ремонтите на инфраструктурата, за овладяване на популацията на бездомни животни, за подобряване на чистотата в населените места: ние имаме решение – общински предприятия да извършват строителните и комунално-битовите дейности, повишаване на контрола и санкции при нарушения. Четвъртата тема е стимулиране на младите предприемачи. Ние казахме, че Общината ще бъде опора за тях чрез откриване на стартъп инкубатори, с финансова и методическа помощ.

Именно справянето с тези четири проблема ще разреши истинския проблем на Горна Оряховица – обезлюдяването. Липсата на млади хора води до намалена покупателна способност, липса на работна ръка, отлив на инвестиции. Намаляващият брой на учениците и младите семейства е основен приоритет на моя екип.

– Поставихте ли си цел в кампанията и изпълнихте ли я?

– Обещах си да водя почтена кампания и го спазих. На срещите си с горнооряховчани усещам огромно желание за промяна и това ми дава сили.

 

БЕЗ ХОРАТА НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИ ЕДИН ГРАД СЪВРЕМЕНЕН, МОДЕРЕН, РАЗВИТ И ПРИВЛЕКАТЕЛЕН. РАЗЧИТАМ НА ПОДКРЕПА ОТ АКТИВНИТЕ, ЗНАЕЩИТЕ, МОЖЕЩИТЕ И РАБОТЛИВИТЕ

 

От добрите хора. Те са във всички партии, затова се обръщам към тях с призива, че скептицизмът към политиката не е основание за отказ от гражданско поведение. Днес имате алтернатива в Горна Оряховица. Аз заставам с името и уменията си в името на моя роден град.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *