Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

55-годишно комби, от което са произведени под 5000 броя в СССР, реставрираха в търновско село

Николай Маринов шест години молил бившия собственик на москвича да го извади от плевнята и да му го продаде

 

МОСКВИЧ УНИКАТ, ОТ КОЙТО В БИВШИЯ СССР СА ПРОИЗВЕДЕНИ САМО 5000 БРОЙКИ И Е БИЛО КАТЕГОРИЧНО ЗАБРАНЕНО ТАКИВА КОЛИ ДА СЕ ПРОДАВАТ НА ЧАСТНИ ЛИЦА, реставрираха във великотърновското село Дичин. Комбито е модел 424 и у нас няма друго такова в движение. Колата е излязла от завода в Москва през далечната 1964 г. Собственикът й Николай Маринов разказа пред „Борба“, че опитвал да я купи безуспешно в продължение на шест години. Возилото е само на 59 000 километра и в отлично състояние, макар да е било спряно от движение през 1986 г. и оттогава е съхранявано в плевник на село.

„Видях я случайно на снимка, защото бях впечатлен от историята на колата, която е огромна рядкост. Изчел съм всичко за нея. В Съветския съюз е било невъзможно да се купи от частно лице, за да не може да се извършва с нея друга дейност, освен обществена. Направени са по-малко от 5000 такива автомобила и единият е при мен, напълно реставриран”, споделя Маринов, който е таксиметров шофьор в старата столица. Возилото той видял съвсем случайно в интернет и му направило впечатление, че е със стария номер и регистрация от Велико Търново.

„Показах снимката на баща ми и той просто ми каза, че знае колата, която е на негова съученичка във Водолей. Представяте ли си какъв късмет и шанс. Години наред ходих до там да я купя, предлагах все по-големи суми, но бившите собственици първоначално ме изгониха. Случи се така, че дядото почина и преди два месеца наследниците му решиха да ми я продадат”, допълва Николай.

От август насам той прави пълна реставрация на автомобила и успява да го пусне в движение. В момента машината е една от атракциите в региона, а гордият собственик планира да я покаже на предстоящото издание на Специализирания събор на собствениците на москвич. След като колата е била пусната отново в ход, притежателят й не успял да откаже на свой приятел от Горна Оряховица да направи едно кръгче. Докато я карал, човекът бил спрян с предложение за 12 хил. лв. да продаде уникалното комби. „Не я продавам, защото има емоционална стойност за мен, но бях поласкан от такава оферта“, допълва Николай Маринов.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *