Водещи новиниЗдраве

РЗИ Велико Търново започва да следи за заболеваемостта от грип

Според здравните специалисти пикът ще е през януари

 

От 1 ноември започва ежедневното събиране на данни от медицинските специалисти, които са включени в областното проучване на грип и остри респираторни заболявания. То ще продължи до 31 март 2020 година. Това информира д-р Евгения Недева, директор на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Информацията, която ще постъпва в контролното звено, ще бъде по-детайлна от предходни години и ще включва не само брой заболели, но и възрастовите групи на пациентите и други признаци. Партньори на ведомството ще са както общопрактикуващите лекари, така и лечебните заведения в региона и общински служители.

„В България грипните епидемии са сериозен финансов и здравен проблем. Заболяванията са съсредоточени основно в рамките на три-четири седмици и през този кратък период преболедуват не по-малко от 250 000 души у нас. Грипните вируси могат да са опасни за всички, дори при напълно здрави хора. Най-голям процент на усложнения и смъртност има при възрастните над 65 години. За да се намалят тези усложнения, за първи път в страната се прилага Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019 – 2022“, съобщи д-р Ирина Млъзева, началник на отдел „Надзор на заразните болести“ в РЗИ Велико Търново.

Тя обясни, че по програмата са осигурени безплатни противогрипни ваксини за възрастните навършили 65 години. Преки изпълнители на дейностите са джипитата, които преценяват дали съответните пациенти са подходящи за имунизация, и след това заявяват ваксини към доставчиците. Имунизацията се извършва еднократно, а отчитането на приложените препарати става от РЗИ. Крайният срок за поставяне на ваксини е 31 декември.

„Съставът на противогрипните ваксини е съобразен с препоръките на Световната здравна организация и включва щамове на грип А и Б. Тази година вероятно ще ни атакуват щамовете „Бризбейн”, „Канзас”, „Виктория” и „Ямагата”, уточни д-р Млъзева.

По нейни думи организацията на надзора на грип и остри респираторни заболявания ще се извършва и чрез предварително избрана извадка от населението на областния град. Ще бъдат наблюдавани 10% от жителите на старата столица, разделени по възрастови групи от 0 до 4, от 5 до 14, от 15 до 29, от 30 до 64 и над 65 години.

„Определили сме лечебните заведения от извънболничната помощ, включени в надзора, и е вече актуализиран съставът в наблюдаваните възрастови групи. Потърсихме съдействие и от общинските администрации за определяне на лица от техните структури, които ще ни подават информация в периода на пика на заболеваемостта от грип за децата, посещаващи училища и градини в съответната община. Предстои определяне състава на Областния оперативен съвет за борба с грип и остри респираторни заболявания“, подчерта д-р Млъзева.

Д-р Недева заяви, че обявяването на грипна ваканция ще става в съответствие с новите указания на здравното министерство.

„Ще следим заболеваемостта в училищата и детските градини, като ще преценяваме, според разпространението на грипа и колко усложнения има, за да може, ако се налага, да обявим грипна ваканция и по-рано. Бихме могли да разгледаме определена ситуация и конкретна община и само в нея да обявим грипна ваканция“, каза здравната шефка.

За първи път ведомството ще издаде предписания на спортни, езикови и други обучителни детски школи за преустановяване на работа по време на грипната ваканция.

Д-р Млъзева информира, че има промяна и в имунизационния календар на България, според която основните приеми на пневмококова конюгирана ваксина при деца до шестмесечна възраст се намаляват от три на два за родените от 2020 година. Отпада реимунизацията срещу туберкулоза на 11-годишни и се добавя имунизация срещу коклюш при деца на 12-годишна възраст.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка авторката

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *