261 четения

ВТУ чества Деня на народните будители с тържествено събрание

103-МА ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“, КОИТО СА ПОВИШЕНИ В НАУЧНА СТЕПЕН И АКАДЕМИЧНА ДЛЪЖНОСТ, ПОЛУЧИХА ГРАМОТИ MAXIMA CUM LAUDE по време на тържественото събрание, посветена на Деня на народните будители. Само за една година вузът има един нов доктор на науките, 80 преподаватели са получили образователна и научна степен доктор, 14 са защитили званието доцент, осем са станали професори.

„В този празничен ден изразяваме своята почит, признателност и благодарност към стотиците книжовници, просветители, възрожденци и революционери. Денят на народните будители е символ на нашата историческа памет и на националното ни самочувствие, които достойно и с гордост отстояваме през годините”, каза в словото си ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов.

Удостоверения за присъдени от Академичния съвет почетни звания и отличия получиха и изявени преподаватели, които тази година са навършили възраст за пенсия и се оттеглят от активна преподавателска дейност. Почетното звание „Емеритус професор на ВТУ“ Академичният съвет присъди на чл.-кор. проф. д.ф.н. Стоян Буров, на проф. д.ф.н. Пенка Бурова, на проф. д-р Иванка Дончева и на проф. д-р Людмила Костова за техния значим принос в учебната и научната дейност и заслугите им към развитието и укрепването на ВТУ. Проф. Стоян Буров получи и почетен златен медал за дългогодишна дейност като преподавател и учен в областта на модерната българистична лингвистика, като ръководител на различни нива на административни звена на ВТУ и заради изключителния си принос за издигане и утвърждаване авторитета на вуза.

Почетен сребърен медал на ВТУ получиха проф. Иванка Дончева и доц. Пепа Лунгарова във връзка с тяхното пенсиониране и за цялостна преподавателска, научноизследователска и административна работа. Доц. Пепа Лунгарова беше удостоена и със званието „Почетен преподавател на Филологическия факултет“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *