414 четения

23 домашни санитари ще помагат в ежедневието на 145 души с увреждания и възрастни хора в община Велико Търново

От 1 ноември започва предоставянето на мобилни интегрирани социално-здравни услуги по проекта “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в община Велико Търново”. 23 души са назначени на длъжност „Домашен санитар“ след успешно завършено петдневно обучение. От тях 22 лица подписаха трудови договори за осемчасов, а едно лице на четиричасов работен ден. За предоставяне на психологическо консултиране е назначен и един специалист, също на осемчасов работен ден, на длъжност „Психолог“.

Домашните санитари ще посещават всеки ден по домовете 145 лица с увреждания и възрастни хора с ограничения или с невъзможност за самообслужване над 65 години. Дейностите по проекта са насочени предимно към жителите на малките, отдалечени и труднодостъпни населени места на територията на общината.

Патронажна грижа ще се предоставя в 15 населени места от общината, а потребителите ще разчитат на социално-здравни услуги до два часа на ден през следващата една година. Нуждаещите се от подкрепа няма да заплащат потребителска такса за предоставяните услуги, тъй като те се финансират от ОП „Развитие на човешките ресурси“. Общият бюджет на проекта е близо 400 000 лв.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *